Άρης

Εθνικόφρονα Σωματεία «Αθλητικός Σύλλογος ΑΡΗΣ»

Το Σωματείο μας ιδρύθηκε μέσα στις δύσκολες μέρες του 1940. Προοδευτικοί και φιλομαθείς άνθρωποι οι Περατίτες, δεν μπορούσαν να παραβλέψουν την πνευματική ανάπτυξη της Κοινότητας. Έτσι δημιουργήθηκε και λειτούργησε το Αναγνωστηρίο «Αθήναιον» που σιγά σιγά απέκτησε πλουσιότατη βιβλιοθήκη. Σ’ αυτό βοήθησαν με την εμπνευσμένη καθοδήγηση τους οι εκάστοτε δάσκαλοι που υπηρετούσαν στο σχολείο μας.

Aris

Μέσα ακριβώς από την φιλοπρόοδη κοινωνία των Περάτων και σαν συνέχεια του Αναγνωστηρίου ιδρύθηκε το Σωματείο Α.Σ. ΑΡΗΣ.

Πρώτη δραστηριότητα του σωματείου η ίδρυση ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στο πέρασμα των χρόνων η ομάδα έχει καταφέρει να γίνει σεβαστή στους αντιπάλους τόσο για την ανταγωνιστικότητά της όσο και για το ήθος της.

Μαζί με τις αθλητικές δραστηριότητες εμφανίστηκε και ο καλλιτεχνικός τομέας. Ανέβηκε επί σκηνής το πρώτο θεατρικό έργο με σκηνοθέτη τον Απόστολο Κ. Αποστολίδη. Ακολούθησαν στη συνέχεια πολλές άλλες θεατρικές παραστάσεις που σημείωσαν πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στις 15 Ιανουαρίου 1950, έγινε το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Η συμμετοχή του ΑΡΗ ήταν καθολική. Αυτό εξάλλου απορρέει και από το καταστατικό του Σωματείου που περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα πίστη και προσανατολισμό στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και σεβασμό στα αθάνατα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη της φυλής. Η φλόγα του ένοπλου αγώνα για τη Λευτεριά ξεπετάκτηκε τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου 1955 φούντωσε στις καρδίες των μελών του ΑΡΗ, που στην ολότητά τους εντάκτηκαν στον αγώνα: Πολλοί φυλακίστηκαν, αρκετοί ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά. Παράλληλα οργανώθηκαν θεατρικές παραστάσεις, τα έσοδα των οποίων προσφέρονταν για κάλυψη των αναγκών του αγώνα.

Με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ο ΑΡΗΣ συνέχισε απερίσπαστος τη δράση του και την προσφορά του. Οι αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες φθάνουν στο αποκορύφωμά τους.

Στα δύσκολα χρόνια της Τούρκικης εισβολής όλοι οι νέοι του ΑΡΗ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας για απόκρουση της τουρκικής εισβολής. Τέσσερις νέοι, μέλη του σωματείου μας αγνοούνται.
Τα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν δύσκολα. Όμως το Σωματείο με την αγάπη, την προσφορά του και την εργατικότητά των μελών του στάθηκε ξανά όρθιο. Οι αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες συνεχίστηκαν. Η ποδοσφαιρική μας ομάδα συμμετέχει ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα. της Ε.Π.Ο.Π.Λ. Τιμούνται με λαμπρούς εορτασμούς οι εθνικές επέτειοι. Στις 6 του Γενάρη κάθε χρόνο γίνεται χριστουγεννιάτικη καλλιτεχνική εκδήλωση και ανεβαίνουν θεατρικά έργα. Από το 1986 το σωματείο μας διοργανώνει Παμπερατίτικη Συνεστίαση η οποία σημειώνει εξαιρετική επιτυχία.

Σ’ αυτή την έξαρση των επιτυχιών του ΑΡΗ, που αγκαλιαζόταν από την μεγάλη πλειοψηφία του χωριού μας, ρίχτηκε η ιδέα της ανέγερσης ιδιόκτητου οικήματος. Το οικονομικό βάρος της ανέγερσης ήταν πολύ μεγάλο. Διορίστηκε επιτροπή, η οποία με τη συνεργασία του Διοικητικού Συμβουλίου ανέλαβε το έργο της εξεύρεσης χρημάτων. Μέλη, φίλοι και εκτιμητές τους σωματείου εισέφεραν γενναιόδωρα.

Στις 24 Μαρτίου1996 κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος ανακοίνωσε εισφορά ύψους ₤4000. Ανάλογη εισφορά έκανε και ο ηγούμενος Κύκκου κ. Νικηφόρος. Όλα τα μέλη του σωματείου πρόσφεραν στη συνέχεια εθελοντική εργασία.

Τα εγκαίνια του οικήματος του Σωματείου έγιναν στις 14/3/2001 και πάλι από τον κ. Γλαύκο Κληρίδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.