Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 7/2019)


Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 7/2019)

Αγαπητοί/ ες,

Αρχίζουμε την ενημέρωση σας με ένα θέμα το οποίο μας έχει ανησυχήσει πολύ.

  1. Υποστατικά αγελαδοτροφίας: όπως γνωρίζεται στην Κοινότητα μας έχει χωροθετηθεί Κτηνοτροφική Περιοχή στην οποία έχουν ανεγερθεί πολλές φάρμες με αιγοπρόβατα. Το Κοινοτικό Συμβούλιο ζήτησε από το 2017, να ενημερωθεί για τα ζώα τα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν σ’ αυτή. Μόλις ενημερωθήκαμε ότι η περιοχή αυτή μπορεί να φιλοξενήσει αιγοπρόβατα και αγελάδες, αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας στην οποία τονίζαμε ότι δεν θα επιτρέπαμε την λειτουργία φάρμας αγελάδων. Αυτό τονίστηκε ξανά στον τότε Υπουργό κ. Κουγιάλη κατά την επίσκεψη του στην Κοινότητα μας στις 22/4/2017. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα τροχοδρομήσει αλλαγή στο καθεστώς της Κτηνοτροφικής μας περιοχής ώστε να μην επιτρέπεται η αδειοδότηση μονάδας αγελαδοτροφίας. Αυτό όμως δε μας δόθηκε γραπτώς, παρ’ όλον ότι το ζητήσαμε με επιστολή μας στις 13/7/17. Με την ευκαιρία ανέγερσης δύο νέων μονάδων αιγοπροβάτων το Κοινοτικό Συμβούλιο επανήλθε με νέα επιστολή, επανατονίζοντας την αντίθεση του στην πιθανότητα αδειοδότησης μονάδων αγελαδοτροφίας. Το Υπουργείο απάντησε με επιστολή του ημ:15/4/2019, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή τη δυνατότητα. Αμέσως το Κοινοτικό Συμβούλιο ενημέρωσε τα Κοινοτικά Συμβούλια όλων των γειτονικών κοινοτήτων και ζήτησε την στήριξη τους. Ταυτόχρονα έθεσε το θέμα σε συγκέντρωση η οποία έγινε στις 2/5/19, στη Δευτερά με το νυν Υπουργό κ. Καδή, επιδίδοντας υπόμνημα στο οποίο ανέφερε την υπόσχεση του τέως Υπουργού και τονίζοντας την απόφαση να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την αδειοδότηση τέτοιας/ων μονάδας/ων. Ο Υπουργός έδωσε οδηγίες για εξέταση του θέματος. Παράλληλα ετοιμάστηκε επιστολή προς το Υπουργείο, εκ μέρους των Κοινοτικών Συμβουλίων Επισκοπειού, Πολιτικού, Καμπιών και Ψιμολόφου με την οποία τονίζουν και αυτοί την αντίθεση τους σε μια τέτοια εξέλιξη.

Αγαπητοί/ες το θέμα είναι πολύ σοβαρό και σας καλούμε να είστε σε εγρήγορση γιατί έχουμε πληροφορίες ότι προγραμματίζεται η υποβολή αίτησης για άδεια μονάδας/ων αγελάδων. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αντιδράσεις μας θα πρέπει να είναι μαζικές και δυναμικές.

  1. Λαμπρατζιά: η λαμπρατζιά είναι ένα έθιμο το οποίο πάντα τηρούμε στο χωριό μας.

Το παρόν Κοινοτικό Συμβούλιο όπως και τα προηγούμενα, θέλοντας να διατηρηθεί το έθιμο αλλά κυρίως για να έρθει κοντά με τους νεαρούς και να τους στηρίξει, αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί τους με σκοπό να δημιουργηθούν όσο το δυνατό λιγότερα προβλήματα και οχληρία. Φέτος από πολύ νωρίς αρχίσαμε συναντήσεις  με γονείς και παιδιά, στις οποίες τονίσαμε ότι θα πρέπει να σέβονται τους γείτονες, δεν θα πρέπει να κλέβουν ξύλα, να μην προκαλούν οχληρία. Το Κοινοτικό Συμβούλιο θα τους προμήθευε ξύλα και τα χρειώδη για το πάρτι που γίνεται μετά τον Καλό Λόγο. Ζητήθηκε από τους γονείς, και μέσω των ενημερωτικών δελτίων, να επιτηρούν και να συμβουλεύουν τα παιδιά τους ούτως ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Μετά από πολλές προσπάθειες καταφέραμε να περάσει η Αγία Εβδομάδα χωρίς έντονα προβλήματα. Φτάνοντας όμως στο Πάσχα τα πράγματα ξέφυγαν. Οι κροτίδες έπεφταν βροχή, εμφανίστηκαν στερεοφωνικά και ποτά και το πρωί η Πλατεία έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο. Ως Κοινοτικό Συμβούλιο είμαστε πλήρως απογοητευμένοι από την κατάσταση αυτή και προβληματιζόμαστε έντονα για τον τρόπο χειρισμού του θέματος τις επόμενες χρονιές. Είναι λυπηρό να ξοδεύονται τόση ενέργεια και τόσα λεφτά από μέρους της Κοινότητας και στο τέλος αντί να δημιουργηθεί μια ωραία ατμόσφαιρα για όλους, να δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες, οχληρία, ζημιές και ακαταστασία.

Για φέτος θα κληθούν οι νέοι μας να προσφέρουν εθελοντική εργασία μετά τις εξετάσεις τους.

  1. Προσεχείς εκδηλώσεις:
  • Θεατρική παράσταση: Η θεατρική μας ομάδα «Περαστικοί» ανεβάζει το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείτε Ψεύτης», το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Ιουνίου στις 8:30μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ταμασού. Η είσοδος €7.
  • Μουσική Συναυλία: Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Ορεινής, θέλοντας να τιμήσει την Διεθνή Μέρα Μουσικής, διοργανώνει στις 20 Ιουνίου, μουσική εκδήλωση στην Πλατεία της Κοινότητας μας.
  • Αγνοούμενοι και πεσόντες: Η ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο για να τιμήσει τους ήρωες μας θα διοργανωθεί φέτος, την Κυριακή 21 Ιουλίου.
  • Κοινοτική Αιμοδοσία: Η αιμοδοσία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.
  1. Εκδρομικός χώρος: «Τα ευκαλιπτούδκια του Σχολείου»: ο εκδρομικός χώρος δίπλα

από τον ποταμό, είναι καθ’ όλα έτοιμος. Έχουν τοποθετηθεί τραπέζια με πάγκους, καλάθια αχρήστων και περίφραξη και ανεγερθεί ψησταριά και βρύσες. Έχει δημιουργηθεί επίσης πρόσβαση από το μονοπάτι της φύσης. Ευχαριστούμε τον Παντελή Χριστοφή για την άδεια που μας έδωσε να περνούμε μέσα από την ιδιοκτησία του. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε είτε για πικ-νικ είτε για ψήσιμο, έχοντας πάντα κατά νου ότι θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον.

  1. Ιδιοκτησίες της πρώην ΣΠΕ: μόλις έχουμε ενημερωθεί ότι μπορούμε να μισθώσουμε το

χώρο παρά τα καφενεία στα οποία θα επαναφερθεί και η στοά, και τα καταστήματα της πρώην ΣΠΕ. Όπως γνωρίζετε έχουν εκπονηθεί σχέδια για τη στοά.

  1. Έργα υπό εξέλιξη: Έχει αρχίσει η ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων στο χώρο στάθμευσης του Δημοτικού Σχολείου. Με βάση τον προγραμματισμό αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Καλοκαιριού.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο τροχοδρομεί τον καθαρισμό του χώρου πρασίνου στον οικισμό αυτοστέγασης. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν παγκάκια για να μπορούν οι κάτοικοι να τον χρησιμοποιούν. Εντός των ημερών θα αρχίσει η ανακατασκευή του παιχνιδότοπου στον παραπλήσιο χώρο ούτως ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα ασφαλισμένο και άρτιο χώρο παιχνιδιού.Σε λίγες μέρες θα αρχίσει η ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου ενώ σύντομα θα μας παραδοθεί το κτίριο που αναπαλαιώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων για να στεγαστούν τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου και βιβλιοθήκη.Μέσα στο Καλοκαίρι αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες αναπαλαίωσης του «Νερού του Μηλιώτη» από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.Παράλληλα γίνονται ενέργειες για εκπόνηση μελετών για μια σειρά άλλων έργων όπως η αναπαλαίωση του νερόμυλου, η δημιουργία κέντρου πληροφόρησης επισκεπτών και πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης, η τοπιοτέχνηση του χώρου στάθμευσης της εκκλησίας και της ανατολικής πλατείας και άλλα.