Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 9/2018)


Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 9/2018)

Αγαπητές/αγαπητοί,

Με το παρόν ενημερωτικό δελτίο θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα πιο σημαντικά έργα, με τα οποία ασχολήθηκε και ασχολείται το Κοινοτικό μας Συμβούλιο, το χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του μέχρι σήμερα.

 1. Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων 1974: ο εικαστικός-αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη δημιουργία αυτού του μνημείου τον οποίο προκήρυξε το ΚΣ ολοκληρώθηκε και η κριτική επιτροπή επέλεξε το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί σύντομα. Ο χώρος ανέγερσης του μνημείου είναι το κοινοτικό πάρκο παρά το χώρο στάθμευσης του Δημοτικού Σχολείου.
 2. Χώρος στάθμευσης παρά την Πλατεία της Εκκλησίας: μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες και με τη συνεργασία Κοινοτικού Συμβουλίου και Εκκλησιαστικής Επιτροπής, έγινε κατορθωτό να εξασφαλιστεί ο χώρος ανάμεσα στην Εκκλησία και το Πολιτιστικό Κέντρο, ο οποίος θα διαμορφωθεί σε χώρο στάθμευσης για τις ανάγκες τόσο των εκκλησιών όσο και των άλλων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και εκδηλώσεων.
 3. Κεραία κινητής τηλεφωνίας: ένα ακόμα χρονίζον πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την Κοινότητα μας βαίνει προς επίλυση. Μετά από πολλές προσπάθειες και σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους κατοίκους και τις εταιρίες CYTA και MTN, έχει εξευρεθεί χαλίτικο τεμάχιο εκτός οικιστικής περιοχής, στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί κεραία με την οποία θα μπορούν να εξυπηρετούνται ικανοποιητικά όλες οι περιοχές της κοινότητας μας. Συνεργαζόμαστε προς εξασφάλιση όλων των απαιτουμένων αδειών.
 4. Γραφεία Κοινοτικού Συμβουλίου: το κλιμάκιο του Τμήματος Αρχαιοτήτων συνεχίζει τις εργασίες αναπαλαίωσης του κτίσματος το οποίο κατέχει, απέναντι από το χώρο στάθμευσης της εκκλησίας του Αρχαγγέλου, το οποίο θα παραχωρηθεί στο ΚΣ για να στεγάσει τα γραφεία του και Κοινοτική Βιβλιοθήκη. Οι εργασίες προχωρούν κανονικά και με βάση το χρονοδιάγραμμα το έργο θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019.
 5. Νερό του Μηλιώτη: το αρδευτικό αυτό έργο, έχει εγκαταλειφτεί εδώ και δεκαετίες στη φθορά του χρόνου. Το ΚΣ το έχει κηρύξει αρχαίο μνημείο και έχει ορίσει μελετητή για αποκατάσταση του. Η μελέτη έχει γίνει, εγκρίθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και έχουν υποβληθεί αιτήσεις για εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων από το νόμο αδειών. Ελπίζουμε να εκδοθούν σύντομα και θα προχωρήσουμε άμεσα, στην εκτέλεση του έργου.
 6. Νερόμυλος της Εκκλησιάς: υπάρχει έντονη η απαίτηση των συγχωριανών μας για αναπαλαίωση του αρχαίου αυτού μνημείου, ιδιοκτησία του ΚΣ, εδώ και χρόνια. Το ΚΣ έχει αρχίσει τις διαδικασίες για καθορισμό μελετητή για αναπαλαίωση και αυτού του σημαντικού μνημείου. Στόχος είναι η διεκδίκηση χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους.
 7. Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών και πολυχώρος δημιουργικής απασχόλησης: η δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών προνοείται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, το οποίο έχει εκπονηθεί εδώ και μερικά χρόνια και είναι κάτι το οποίο είχε μελετηθεί από το 1998. Χωροθετείτο δε στο ερειπωμένο κτίριο, ιδιοκτησία του ΚΣ, δίπλα από το Αρρεναγωγείο. Το ΚΣ έχει μισθώσει από την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τα κτίσματα που εφάπτονται σε αυτό το κτίριο, με σκοπό να δημιουργήσει ένα ευρύτερο και πιο λειτουργικό χώρο, διασώζοντας, αναπαλαιώνοντας και αξιοποιώντας όλα αυτά τα κτίσματα στην καρδιά του Παραδοσιακού πυρήνα του χωριού μας.
 8. Πλατεία των καφενέδων-ανάπλαση της στοάς: το προηγούμενο ΚΣ είχε μισθώσει τον εν λόγω χώρο, ιδιοκτησία της τότε ΣΠΕ, με σκοπό να το διαμορφώσει σε χώρο στάθμευσης. Είχε αρχίσει και η εκπόνηση σχετικής μελέτης. Κατά τη διαδικασία αυτή, το Τμήμα Αρχαιοτήτων έθεσε ως όρο την ανάπλαση της στοάς. Αυτό κατέστησε άκυρη τη μίσθωση. Το παρόν ΚΣ άρχισε να διερευνά τη δυνατότητα εξαγοράς του χώρου. Συν το χρόνο προέκυψαν οι γνωστές σε όλους αλλαγές στο Συνεργατισμό. Στη βάση όλων αυτών των νέων δεδομένων, το ΚΣ παρακολουθεί τις εξελίξεις, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει ο τρόπος διαχείρισης και διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων των ΣΠΕ, για να προβεί στις ενέργειες εκείνες οι οποίες θα είναι οι πιο επωφελείς για την κοινότητα.
 9. Εκδρομικός χώρος «τα ευκαλυπτούδκια»: ο χώρος αυτός οποίος ευρίσκεται στην κοίτη του Ποταμού, στην περιοχή Αλισσός, διαμορφώνεται σε εκδρομικό. Έχουν κλαδευτεί οι ευκάλυπτοι, τοποθετήθηκαν παγκάκια με τραπέζια, καλάθια αχρήστων και, προσωρινά, βρύση. Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΟΧΙ όμως για άναμμα φωτιάς, προς το παρόν. Έχουν προκηρυχτεί προσφορές για ανέγερση ψησταριάς και πετρόκτιστης βρύσης. Στη συνέχεια θα ανεγερθούν αποχωρητήρια και θα δημιουργηθεί παιχνιδότοπος. Ελπίζουμε ότι η χρήση του χώρου θα γίνεται με προσοχή και σεβασμό στη φύση και τους συνανθρώπους μας.
 • Σκύβαλα- ανακύκλωση- καθαριότητα: δόθηκε από την αρχή πολλή βαρύτητα σ’ αυτά τα θέματα. Η Κοινότητα μας συμμετείχε στις εκστρατείες Let’ s do it και έγινε προσπάθεια κινητοποίησης των κατοίκων. Το ΚΣ ξόδεψε και ξοδεύει πολλή χρόνο και χρήμα για να καταστήσει το χωριό μας καθαρό. Όμως χωρίς τη συμβολή όλων, αυτό είναι αδύνατο. Χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις και να προσπαθήσουμε ακόμα πιο δυνατά. Η συγκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από πόρτα σε πόρτα είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια μας, όχι όμως και η τελευταία. Σας καλούμε να συμμορφωθείτε με τις οδηγίες και να μας ενισχύσετε σε όλες μας τις προσπάθειες. Σύνθημα μας ας είναι «Διατηρούμε την κοινότητα μας καθαρή. Μαζί μπορούμε.»
 • Ευημερία των ζώων: είναι ένα δύσκολο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει όχι μόνο τις κοινότητες αλλά και τους δήμους, ενώ οι κυβερνητικές υπηρεσίες ελάχιστα προσφέρουν, αναμένοντας από τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές να κάνουν θαύματα. Οι δικές μας προσπάθειες: Οργανώσαμε δύο φορές, διαδικασία σήμανσης σκύλων, αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα για στείρωση γάτων και προσπαθήσαμε (χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα, δυστυχώς) να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους για τους τρόπους φύλαξης και φροντίδας των ζώων, με τρόπο που να μη δημιουργεί προβλήματα στους ανθρώπους αλλά και στα ίδια τα ζώα. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων σας: συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις του ΚΣ και της σχετικής νομοθεσίας. Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε στη λήψη νομικών μέτρων.
 • Παιχνιδότοποι: Η αναβάθμιση και επαναδημιουργία του παιχνιδότοπου στο οικισμό αυτοστέγασης αναμένεται σε μερικούς μήνες. Δυστυχώς έχουμε σκοντάψει σε χρονοβόρες διαδικασίες.
 • Γήπεδο ποδοσφαίρου: το ΚΣ σε συνεργασία με τα ποδοσφαιρικά σωματεία και με τα ΚΣ Πολιτικού και Επισκοπειού διερευνά τη δυνατότητα μετατροπής του σχολικού γηπέδου, σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Έχει γίνει αποτύπωση του και επαφές με αρμόδιες αρχές και έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο ΥΠΠ. Πρόθεση μας είναι η γρήγορη προώθηση του θέματος αυτού.
 • Αναβάθμιση Πολιτιστικού Κέντρου: στον προϋπολογισμό του 2018 έχει περιληφθεί κονδύλι για τοποθέτηση κλιματισμού στο Πολιτιστικό μας Κέντρο και για επιδιόρθωση των παραθύρων του. Με τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με την τοποιοτέχνηση της αυλής που έχει ήδη γίνει, θεωρούμε ότι θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο έργο.
 • Συνεργασία με διάφορους φορείς: συνεργαστήκαμε με το Σύνδεσμο Κάκτων και άλλων Παχυφύτων Κύπρου για τη δημιουργία κακτόκηπου. Δυστυχώς η παρατεταμένη ξηρασία μας αποθάρρυνε να προβούμε σε δεντροφυτέψεις. Φέτος όμως προτιθέμεθα να προχωρήσουμε επιλέγοντας φυτά του τόπου μας, που χρειάζονται μικρές ποσότητες νερού.

Έχουμε έρθει σε επαφή με το ΕΤΕΚ και το ICOMOS για συνεργασία, αξιοποιώντας τα παραδοσιακά κτίσματα του χωριού μας.

Έχει γίνει ήδη η πρώτη συνάντηση με τον κ. Ιωαννίδη, καθηγητή στο ΤΕΠΑΚ για ψηφιοποίηση του αρχείου του ΚΣ. Θα θέλαμε να μας δώσετε οποιεσδήποτε φωτογραφίες  ή έγγραφα, τα οποία θα ψηφιοποιηθούν από το Digital Heritage Research Lap του ΤΕΠΑΚ και θα είναι προσβάσιμα στο ViMM.

Η Πολιτική Άμυνα δημιούργησε σταθμό στην κοινότητα μας και ξεκίνησε η εκπόνηση σχεδίου προστασίας για το χωριό μας. Για την καλύτερη λειτουργία του Σταθμού χρειάζονται εθελοντές για στελέχωση του. Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με το ΚΣ.

 • Μικρά έργα: έχουν γίνει έργα βελτίωσης του Κοιμητηρίου (επιδιόρθωση του κιγκλιδώματος και των σκαλοπατιών) και στο ιατρείο.

Το σημείο στο μονοπάτι της φύσης όπου σημειώνεται διαρροή νερού από το φράγμα, έχει καθαριστεί και θα προχωρήσουμε, στην τοποιοτέχνηση του ώστε να μετατραπεί σε σημείο θέας.

Ευχαριστούμε τους εθελοντές που βοήθησαν. Και η προσπάθεια συνεχίζεται. Χρειάζεται η βοήθεια όλων γιατί «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά  πολλή».