Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 8/2018)


Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 8/2018)

Αγαπητές/οί συγχωριανές/οί,

Σας ενημερώνουμε για διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν.

  1. Εκστρατεία καθαριότητας: η επίσημη εκστρατεία καθαριότητας την οποία εξαγγέλλει κάθε χρόνο η Επαρχιακή Διοίκηση, καθορίστηκε για φέτος, τον μήνα Αύγουστο.

Καλούμαστε για άλλη μια φορά να καταβάλουμε προσπάθειες για να καταστήσουμε την Κοινότητα μας καθαρή και να κερδίσουμε κάποιο από τα βραβεία της Επαρχιακής Διοίκησης.

Η διαδικασία αυτή είναι μια προσπάθεια που δεν πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει, αλλά να συνεχίζεται για πάντα. Τα αγριόχορτα κόβονται για δεύτερη φορά και κλαδεύτηκαν δέντρα τα οποία εμπόδιζαν την κυκλοφορία. Έχει τελειώσει και ο καθαρισμός όσων οικοπέδων δεν τα είχαν καθαρίσει οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν το κόστος. Θα ακολουθήσει η απομάκρυνση όσων αχρήστων παραμένουν εκτεθειμένα.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όσους έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας και έχουν συμβάλει στην προσπάθεια για να καθαριστεί η κοινότητα μας. Η προσπάθεια όμως δεν τελειώνει ποτέ και, όπως λένε και οι γιατροί, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ας συμπεριφερόμαστε πάντα με τρόπο που να διατηρούμε την Κοινότητα μας καθαρή. Είναι πιστεύουμε αδιανόητο να ξοδεύονται πόροι για να μαζευτούν αυτά που κάποιοι πετάνε σε δημόσιους ή άλλους ανοικτούς χώρους. Στόχος θα πρέπει να είναι να πληρώνουμε για να καθαρίζουμε μόνο αγριόχορτα κι όχι σκουπίδια.

  • Όλα τα σκουπίδια στους κατάλληλους καλάθους / κανένα σκουπίδι στο δρόμο, τα χωράφια, τις αυλές.
  • Όλα τα κλαδέματα και τα άχρηστα στο πράσινο σημείο ή σε αδειοδοτημένα σημεία απόρριψης ή περισυλλογής.
  • Καθαρίζουμε τα αγριόχορτα μέσα και γύρω από το σπίτι και γενικά τις ιδιοκτησίες μας.
  • Μαζεύουμε τα περιττώματα των σκυλιών μας.
  • Στα σκυβαλλοδοχεία βάζουμε προσεχτικά και μέσα σε σακούλια, μόνο οικιακά απόβλητα και όχι κλαδιά, χόρτα ή περιττώματα.
  • Κλείνουμε την πόρτα των σκυβαλλοδοχείων.
  • Διαχωρίζουμε και τοποθετούμε σωστά τα ανακυκλώσιμα υλικά.
  • Μαζεύουμε τα σκουπίδια που οι άλλοι πετάνε.

Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε την προσπάθεια που γίνεται για μείωση των σκουπιδιών τα οποία μεταφέρονται στην Κόσιη, για λόγους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς. Η περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών PMD και χαρτιού γίνεται κάθε Τρίτη από τα σπίτια μας (για τις μεμονωμένες κατοικίες από τα σημεία στα οποία τοποθετούν τα σκουπίδια τους, έξω από τους καλάθους.) Το συνεργείο παραλαμβάνει μόνο διαφανή σακούλια (μπορείτε να τα προμηθευτείτε δωρεάν από το Κοινοτικό Συμβούλιο.) Τα σακούλια αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την ανακύκλωση, βάζοντας μέσα μόνο χαρτί και PMD.

Λόγω αβλεψίας πάνω στα σακούλια αναφέρεται ότι τοποθετούμε μέσα μόνο PMD, τοποθετούμε όμως και κάθε είδος χαρτιού.

Τα σημεία με τους μπλε και καφέ κάδους θα καταργηθούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου και θα μείνουν μόνο οι κάλαθοι στην Αρχ. Μακαρίου, στο σημείο που είναι και σήμερα, μαζί με καλάθους για γυαλί και ρούχα.

Ας κάνουμε όλοι μια ακόμα προσπάθεια για μια καθαρή κοινότητα.

Επισυνάπτουμε σχετικές ανακοινώσεις οι οποίες έχουν σταλεί από την Επαρχιακή Διοίκηση.

  1. Εξοικονόμηση νερού: μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, σας υπενθυμίζουμε ότι το νερό είναι πολύτιμο και θα πρέπει να το εξοικονομούμε με κάθε τρόπο. Δυστυχώς κάποιοι/ες εξακολουθούν να πλένουν τις βεράντες και τα πεζοδρόμια με λάστιχο. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό είναι παράνομο.

Εφαρμόζουμε πρακτικές εξοικονόμησης νερού, επαναχρησιμοποίησης του, λελογισμένης χρήσης του.

Σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης λόγω βλάβης, για να μην ληφθεί υπόψη το quota (ανώτατο όριο κατανάλωσης), θα πρέπει η βλάβη να υποδειχτεί στον υπάλληλο ή σε άτομο του Κοινοτικού Συμβουλίου. Αν η υπερκατανάλωση οφείλεται σε αύξηση των ατόμων που διαβιούν στην οικία, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, θα πρέπει να ενημερώνεται εκ των προτέρων το Κοινοτικό Συμβούλιο, για να γίνει πίστωση περισσότερης ποσότητας νερού. Αν υπάρχει υπόνοια για βλάβη στον υδρομετρητή, μπορεί να γίνει έλεγχος με την τοποθέτηση άλλου υδρομετρητή από τον υπάλληλο του Κοινοτικού Συμβουλίου, με την καταβολή 10 ευρώ, τα οποία θα επιστρέφονται μόνο αν όντως υπάρχει βλάβη στον υδρομετρητή.