Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 5/2018)


Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 5/2018)

 1. Κηδεία Γεωργίου Στέκα Ντορζή: Ο μέχρι πρότινος αγνοούμενος Γεώργιος Στέκας Ντορζής, από το Νέο Χωρίο Κυθρέας, ήταν πατέρας του κ. Παύλου Στέκα. Τα λείψανα του ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο χωριό του, όπου τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ οι Τούρκοι εισβολείς, και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Η οικογένεια του έχει αποφασίσει όπως η κηδεία και ταφή τους γίνει στην κοινότητα μας, γεγονός το οποίο μας περιποιεί τιμή.

Η εξόδιος ακολουθία των λειψάνων του ορίστηκε για την Κυριακή 13 Μαΐου 2018,   στις 4.00μ.μ. από τον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγήτριας. Η ταφή των λειψάνων θα γίνει στο Κοιμητήριο της Κοινότητάς μας. Επικήδειο θα εκφωνήσει ο Επίτροπος επί Ανθρωπιστικών Θεμάτων κ. Φώτης Φωτίου.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να τιμήσει τον αποθανόν, να παρευρεθεί στην κηδεία και ταφή και να καταθέσει στεφάνι.

Μετά την κηδεία θα προσφερθεί καφές στο Κοινοτικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Καλούμε σύσσωμη την Κοινότητα να παρευρεθεί στην κηδεία και την ταφή εις ένδειξη τιμής.

 1. Ενόψει καλοκαιριού:
  • Εξοικονόμηση νερού: είναι μια αναγκαιότητα ζωτικής σημασίας, κυρίως αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι διαθέσιμες ποσότητες νερού Παγκύπρια είναι παντελώς απογοητευτικές. Είναι αυτονόητο ότι απαγορεύεται η χρήση λάστιχου για καθάρισμα πεζοδρομίων, βεραντών, αυτοκινήτου. Απαιτείται περιορισμός στο πότισμα κήπων. Αν αναλογιστεί κάποιος τις αιματηρές περικοπές που έχουν γίνει στη γεωργία θα πρέπει να γίνουν ανάλογες περικοπές και τον κήπο σας (μη φυτέψετε εποχικά λουλούδια και ποτίζετε τις μόνιμες καλλιέργειες τόσο όσο να μην ξεραθούν). Η κατάσταση είναι απελπιστική και θα πρέπει όλοι να το κατανοήσουμε.

Εκτός από την κατάργηση του λαστίχου υπάρχουν και άλλα πρακτικά μέτρα εξοικονόμησης πόσιμου νερού όπως τα παρακάτω:

 1. ΒΡΥΣΕΣ: Φροντίζουμε να διορθώνουμε αμέσως τις βρύσες.
 2. ΤΟΥΛΕΤΕΣ: Εγκαθιστούμε τουαλέτα με καζανάκι διπλής ρύθμισης. Σε παλιές τουαλέτες τοποθετούμε στο καζανάκι πλαστική μπουκάλα με άμμο.
 3. ΞΥΡΙΣΜΑ: Ξεπλένουμε το ξυραφάκι σε κούπα με νερό και όχι με ανοικτή τη βρύση.
 4. ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΔΟΝΤΙΩΝ: Δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει αλλά χρησιμοποιούμε ένα ποτήρι νερό και ξεπλένουμε το στόμα μας.
 5. ΜΠΑΝΙΟ: Προτιμούμε το ντους, χωρίς να αφήνουμε το νερό να τρέχει άσκοπα όταν σαπουνιζόμαστε. Αν δεν έχουμε κυκλοφορητή ζεστού νερού, μαζεύουμε το κρύο νερό σε κουβά και το αξιοποιούμε σε άλλες χρήσεις πχ σφουγγάρισμα.
 6. ΠΛΥΣΙΜΟ ΡΟΥΧΟ ΚΑΙ ΠΙΑΤΩΝ: Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα, επιλέγοντας πάντα οικονομικό πρόγραμμα.
 7. ΠΛΥΣΙΜΟ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ: Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε λεκάνη, αξιοποιώντας το νερό αυτό σε άλλες χρήσεις πχ πότισμα λουλουδιών.
 8. ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: Το πλύσιμο των βεραντών και πλακόστρωτων να γίνεται με σκούπισμα ή/και σφουγγάρισμα.
 9. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΠΟΤΙΣΜΑ: Χρησιμοποιούμε ποτιστήρια και ψεκαστήρες με σκανδάλη στα λάστιχα για να ποτίσουμε μόνο εκείνες τις περιοχές που χρειάζονται.
  • Αποτροπή πυρκαγιάς: έχουμε ζητήσει από ιδιοκτήτες οικοπέδων να τα καθαρίσουν. Όσοι παραλείψουν να ανταποκριθούν το ΚΣ θα προχωρήσει το ίδιο στον καθαρισμό τους και θα τους χρεώσει ανάλογα. Θα πρέπει όλοι να απομακρύνουμε ξερά χόρτα και κλαδιά από τις αυλές του σπιτιού μας και γύρω από αυτές. Καλούνται όσοι έχουν σπείρει να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες γύρω από σπίτια και στα κράσπεδα των δρόμων
 10.  Καθαριότητα: ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην εκστρατεία καθαριότητας let’s do it Cyprus. Η προσπάθεια όμως δεν σταματά. Όλοι θα πρέπει να προσέχουμε ώστε η κοινότητα μας να γίνει καθαρότερη. Δεν μπορεί να πετάμε οποιαδήποτε σκουπίδια στους δρόμους, κλαδέματα έξω από το σπίτι μας, μπάζα στις ρεματιές και στα ποτάμια. Διαχωρίζουμε τα άχρηστα και τα τοποθετούμε στους ειδικούς χώρους.
 11. Παγκύπριος έρανος Ερυθρού Σταυρού: Από 8-29 Μαΐου 2018 θα διεξαχθεί ο Παγκύπριος Έρανος Ερυθρού Σταυρού. Στην Κοινότητά μας η διεξαγωγή του εράνου θα γίνει μέσω του Κοινοτικού Συμβουλίου. Στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου θα υπάρχει κουτί εισφορών και κουπονιών τα οποία θα δίνονται ανάλογα με το ποσό της εισφοράς.

Σας ευχαριστούμε και ελπίζουμε στη θετική ανταπόκριση σας.