Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 1/2018)


Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 1/2018)

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι,

Με την ευκαιρία του νέου χρόνου, σας ευχόμαστε χρόνια πολλά, με υγεία και ευτυχία, προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική επιτυχία.

  1. Γιορτή των Γραμμάτων:

Η κοινότητα μας εδώ και χρόνια, δια του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού, τιμά κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της γιορτής των Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών, τους ευεργέτες των σχολείων μας και πνευματικούς ανθρώπους της κοινότητας μας.

Φέτος οι Κυριακές πριν και μετά την ημέρα της γιορτής (30 Ιανουαρίου) είναι οι Κυριακές των προεδρικών εκλογών. Το ΣΚΕ, θεωρώντας ότι δεν θα είχε την απαραίτητη επιτυχία η εν λόγω εκδήλωση, αν γινόταν τις συγκεκριμένες μέρες, αποφάσισε όπως το θρησκευτικό μνημόσυνο των ευεργετών και διδασκάλων των σχολείων μας, γίνει το Σαββάτο 27 Ιανουαρίου.

Σημειώστε ότι την ημέρα αυτή γιορτάζει ο Άγιος της κοινότητας μας, ο Άγιος Δημητριανός. Της θείας Λειτουργίας, η οποία θα γίνει στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητριανού, θα προστεί ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος θα προβεί επίσης και σε χειροτονία ιερέα.

Μετά το πέρας της τελετουργίας θα προσφερθεί πρόγευμα σε όλους, στην αυλή της εκκλησίας. Ιδιαίτερες προσκλήσεις δεν θα σταλούν.

  1. Θεσμός του παρατηρητή της γειτονιάς

Στις 15/11/2017 σας είχαμε προσκαλέσει σε συνάντηση σχετικά με το θεσμό αυτό. Δυστυχώς η ανταπόκριση ήταν ελάχιστη και αποκαρδιωτική. Στη συνάντηση αυτή ενημερωθήκαμε ότι θα εκδοθούν κάρτες για όσους παρατηρητές θα το ήθελαν. Θα θέλαμε επίσης να ενισχυθεί ο θεσμός με νέους εθελοντές.

  1. Κλαδιά δέντρων

Σε προηγούμενο ενημερωτικό δελτίο, είχαμε επισημάνει την υποχρέωση, η οποία πηγάζει από την νομοθεσία, ότι «Κανένας δε δικαιούται να αφήνει ή επιτρέπει ή ανέχεται τα κλαδιά δέντρου να επικρέμονται σε οποιοδήποτε δρόμο εφόσον το δέντρο ανήκει σ’ αυτό. Σε περίπτωση παράλειψης συμμόρφωσης το Συμβούλιο δύναται να προβαίνει στην αναγκαία εργασία αποκοπής των κλώνων με έξοδα του παραλείποντος να συμμορφωθεί». Και καλούσαμε τους συγχωριανούς μας να ελέγξουν τις ιδιοκτησίες τους και να εφαρμόσουν άμεσα τη διάταξη αυτή. Το χρονικό περιθώριο συμμόρφωσης λήγει τέλος του Γενάρη γι’ αυτό σας παρακαλούμε όπως ανταποκριθείτε πριν από το τέλος του μήνα.

  1. Σκύλοι

Το σοβαρό αυτό θέμα συνεχίζει να ταλανίζει την κοινότητα μας. Αδέσποτοι σκύλοι εντοπίζονται πολύ συχνά, άλλοι αφήνονται να περιφέρονται χωρίς επιτήρηση και συγχωριανοί μας να καταγγέλλουν ότι σκύλοι τους ενοχλούν με γαυγίσματα, λερώνουν δρόμους και πεζοδρόμια (γιατί κάποιοι δεν περισυλλέγουν τα απορρίμματα) προκαλούν ανησυχία γιατί περιφέρονται ελεύθεροι και ένα σωρό αλλά θέματα. Θέματα για τα οποία δεν ευθύνονται τα ζώα άλλα οι ιδιοκτήτες τους.

Επαναλαμβάνουμε ότι ως ιδιοκτήτες ζώων έχουμε υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώνουμε. Αρχίζοντας από τη σήμανση και έκδοση άδειας, τη στείρωση, την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης, συνεχούς επιτήρησης κλπ. Στείρωση και φροντίδα χρειάζονται και οι γάτοι.

  1. Νερό

Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες και προκαλούν, μεταξύ άλλων, έντονη ανησυχία για την κατάσταση με τα αποθέματα του νερού. Σας καλούμε όπως, από τώρα και πάντα, χρησιμοποιείτε το νερό με σύνεση. Μας απασχολεί έντονα το γεγονός ότι σημειώνονται πολλές διαρροές νερού σε υποστατικά, οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές από τους ιδιοκτήτες τους και έχουν ως αποτέλεσμα τη απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού. Ας είμαστε όλοι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για το θέμα.

  1. Καθαριότητα

Το επίπεδο καθαριότητας της κοινότητας μας δεν είναι ικανοποιητικό. Οι δρόμοι, τα ρέματα και οι χαράδρες, τα άδεια οικόπεδα και χωράφια, τα εγκαταλελειμμένα σπίτια (αλλά και  κάποια κατοικημένα) «σφύζουν» από σκουπίδια, αγριόχορτα, άχρηστα αντικείμενα. Το ΚΣ την προηγούμενη χρονιά είχε καταβάλει έντονες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος, οι οποίες κόστισαν αρκετά λεφτά και μας έφεραν σε αντιπαράθεση με αρκετούς συγχωριανούς μας. Για να μη συμβεί το ίδιο ξανά, σας παρακαλούμε όπως φροντίσετε να διατηρούνται όλοι οι χώροι καθαροί. Είναι αδιανόητο να πετάμε τα κλαδέματα μας έξω από τον κήπο μας. Η κομποστοποίηση και η ανακύκλωση αλλά και η καλλιέργεια των περβολιών και χωραφιών, είναι οι πλέον ενδεδειγμένες λύσεις. Μετά από αυτές υπάρχουν οι ενδεδειγμένοι τρόποι απόρριψης στα σκυβαλοδοχεία και στο «πράσινο σημείο».