Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 12/2017)


Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 12/2017)

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να θέσουμε ενώπιον σας κάποια από τα θέματα τα οποία απασχολούν το  Κοινοτικό μας Συμβούλιο για ενημέρωση και εμπλοκή σας.

  1. Περιορισμός λειτουργίας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας: όπως όλοι έχουμε βιώσει, η ΣΠΕ Πέρα Ορεινής, είχε γίνει ΣΠΕ Ταμασσού, μετά Ταμασσού και Ορεινής, και Μαχαιρά! Η τελευταία εξέλιξη είναι η μετατροπή του Συνεργατικού κινήματος, σε Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και έπεται και συνέχεια. Μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις αποφασίστηκε, χωρίς καμιά διαβούλευση ή έστω ενημέρωση, ο περιορισμός της λειτουργίας του καταστήματος την τράπεζας στην κοινότητα μας σε μια μόνο μέρα.

Το ΚΣ έχει προβεί σε μια σειρά από ενέργειες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Γι’ αυτό αποφασίστηκε, μετά και από προτροπή πολλών συγχωριανών μας, η διοργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας, στην οποία θα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζικά το παρόν μας. Επισυνάπτεται σχετική ανακοίνωση.  

2. Άναμμα Φωτιάς: Επειδή έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς από άναμμα φωτιάς σε ανοικτό χώρο, το Κοινοτικό Συμβούλιο θα παραχωρεί σε κάθε ενδιαφερόμενο γραπτή σχετική άδεια από την  Τρίτη 6/12/2016 μέχρι και τις 15/3/2017.

Ειδικά έντυπα υπάρχουν στο Γραφείο του Κοινοτικού Συμβουλίου και παρακαλείσθε να τα συμπληρώνετε με ακρίβεια. (Ημερομηνία, ακριβής τοποθεσία κλπ.)

Καλούνται όσοι θα ανάψουν φωτιά να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες και τους όρους της γραπτής άδειας.

Οι συνέπειες από ενδεχόμενη πρόκληση πυρκαγιάς θα βαρύνουν τον κάτοχο της άδειας.

  1. Χειρισμός ζώων: Το Κ.Σ. με την ανάληψη των καθηκόντων του, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό. Έχει διαμορφώσει ειδικό χώρο φύλαξης αδέσποτων σκύλων τους οποίους φροντίζει με τη βοήθεια εθελοντών, μέχρι να δοθούν για υιοθεσία. Ευχαριστούμε τη Σάρα για την όλη βοήθεια και ζητούμε ενίσχυση της προσπάθειας με εθελοντές.

Έχουμε ενταχτεί στο Παγκύπριο Πρόγραμμα στείρωσης γάτων το οποίο εξήγγειλε το Κτηνιατρείο.

Επιπλέον έχουμε διευθετήσει σήμανση σκύλων, η οποία έγινε το Σαββάτο 18 Νοεμβρίου και τοποθετήθηκαν  microchip σε 27 περίπου σκύλους. Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων το Κ.Σ. θα διεξαγάγει έρευνα και θα καταγγείλει όσους ιδιοκτήτες σκύλων δεν έχουν εκδώσει άδεια.

Μπορείτε ακόμα να αξιοποιήσετε την προσφορά για δωρεάν σήμανση, μέχρι τα Χριστούγεννα. Με τα έσοδα από τις άδειες καλύπτονται τα έξοδα διαχείρισης των ζώων.

Καλούμε ξανά όλους του ιδιοκτήτες σκύλων όπως εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους οι οποίες πηγάζουν από τη νομοθεσία και να θυμάστε ότι όπως εσείς και τα ζώα σας έχετε δικαιώματα, το ίδιο συμβαίνει και με αυτούς οι οποίοι δεν έχουν ζώα. Γι’ αυτό θα πρέπει οι μεν να σέβονται τους δε. Θα πρέπει να μαζεύετε τα περιττώματα των ζώων σας, να διατηρείτε τους χώρους τους καθαρούς και να μην τα αφήνεται να περιφέρονται ελεύθερα.

  1. Κλαδιά δέντρων και δέντρα που εμποδίζουν στους δρόμους: υπάρχουν σε πολλά σημεία δέντρα τα οποία εμποδίζουν είτε τα αυτοκίνητα είτε τους πεζούς που διέρχονται από τους δρόμους, ή περιορίζουν την ορατότητα ή ακόμα καλύπτουν πινακίδες της τροχαίας. Οι σχετικοί κανονισμοί αναφέρουν ότι «Κανένας δε δικαιούται να αφήνει ή επιτρέπει ή ανέχεται τα κλαδιά δέντρου να επικρέμονται σε οποιοδήποτε δρόμο εφόσον το δέντρο ανήκει σ’ αυτό … Σε περίπτωση παράλειψης συμμόρφωσης το Συμβούλιο δύναται να προβαίνει στην αναγκαία εργασία αποκοπής των κλώνων με έξοδα του παραλείποντος να συμμορφωθεί». Καλούνται λοιπόν οι συγχωριανοί μας να ελέγξουν τις ιδιοκτησίες τους και να εφαρμόσουν άμεσα τη διάταξη αυτή. Σημειώστε ότι τα κλαδέματα δεν τα απορρίπτουμε οπουδήποτε. Τα μεταφέρουμε στο πράσινο σημείο ή τα καίμε εντός της περιόδου που επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς.

       5. Διαχείριση Κοιμητηρίου: με τη νέα χρονιά τη διαχείριση του Κοιμητηρίου του χωριού μας θα την αναλάβει του Κοινοτικό μας Συμβούλιο, ως εκ τούτου για οτιδήποτε σχετικό χρειαστείτε θα πρέπει να αποτίνεστε στο ΚΣ. Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να διατηρείτε το χώρο καθαρό και ευπρεπισμένο. Καθαρίζετε τους τάφους και τοποθετείτε όλα τα άχρηστα στο σκιπ.

  1. Χριστουγεννιάτικη γιορτή: το Σαββάτο 23/12/2017, στις 3:00 το απόγευμα, το ΣΚΕ διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου. (Αν ο καιρός είναι βροχερός, η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Ταμασού). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα από τα Κοινοτικά Μουσικά Σχήματα, δωράκια και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, ζεστό κρασί κερασμένο από το Κ.Σ. Θα λειτουργήσουν επίσης περίπτερα, όπου οργανωμένα σύνολα θα διαθέτουν προς πώληση εδέσματα και άλλα, προς ενίσχυση των ταμείων τους.