Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 7/2017)


Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 7/2017)

Αγαπητές/οί συγχωριανές/οί

Επισυνάπτουμε δύο ανακοινώσεις για δύο πολύ σημαντικά θέματα.

 1. Ασφάλεια: στην κοινότητα μας, όπως και σε όλη την Κύπρο, παρατηρούνται κατά καιρούς περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών. Όπως γνωρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια έχει υιοθετηθεί ο θεσμός του «Παρατηρητή της γειτονιάς» στον οποίο συμμετέχουν αρκετά άτομα. (Σημειώστε ότι με τη δράση των παρατηρητών ανακόπηκε το τελευταίο κύμα προσπάθειας διαρρήξεων.) Το Κοινοτικό Συμβούλιο σκοπεύει να αναθερμάνει το θεσμό, να προχωρήσει σε εγγραφή νέων παρατηρητών και εκπαίδευση όλων. Μέχρι όμως να γίνει αυτό σας αποστέλλουμε σχετικό τρίπτυχο το οποίο μας παραχώρησε η Αστυνομία Κύπρου και σας παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις οδηγίες. Σημειώστε ότι σε περιόδους διακοπών, σημειώνεται αύξηση των διαρρήξεων και κλοπών γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση.
 2. Εκστρατεία καθαριότητας: η επίσημη εκστρατεία καθαριότητας την οποία εξαγγέλλει κάθε χρόνο η Επαρχιακή Διοίκηση καθορίστηκε από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου  και ειδοποιηθήκαμε γι’ αυτή με την ανακοίνωση που επισυνάπτεται, μόλις πριν λίγες μέρες. Η δική μας προσπάθεια όμως άρχισε πολύ πιο πριν, είναι μια προσπάθεια που δεν πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει αλλά να συνεχίζεται για πάντα.

Οι δρόμοι έχουν καθαριστεί. Το Κοινοτικό Συμβούλιο καθάρισε πρώτο τους δρόμους που του ανήκουν, η Επαρχιακή Διοίκηση και τα Δημόσια έργα όμως μόλις τώρα ολοκληρώνουν το καθαρισμό των δρόμων που είναι στη δικαιοδοσία τους. Η Κοινότητα μας δραστηριοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας «LetsdoitCyprus», κατά την οποία δραστηριοποιήθηκαν δεκάδες συγχωριανοί μας. Το Κοινοτικό Συμβούλιο ετοίμασε και τοποθέτησε πινακίδες σε σημεία όπου ασυνείδητοι απορρίπτουν άχρηστα, έστειλε πολλές επιστολές και έκανε αρκετά τηλεφωνήματα σε όσους εντοπίστηκε ότι ρυπαίνουν και τους έδωσε προθεσμία για να τα απομακρύνουν. Έχει τελειώσει και ο καθαρισμός όσων οικοπέδων δεν τα είχαν καθαρίσει οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν το κόστος. Θα ακολουθήσει η απομάκρυνση όσων αχρήστων παραμένουν εκτεθειμένα.

Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όσους έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας και έχουν συμβάλει στην προσπάθεια για να καθαριστεί η κοινότητα μας. Η προσπάθεια όμως δεν τελειώνει ποτέ και, όπως πολύ σωστά λέμε, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Ας συμπεριφερόμαστε λοιπόν πάντα με τρόπο που να διατηρούμε την Κοινότητα μας καθαρή. Είναι πιστεύω αδιανόητο να ξοδεύονται πόροι για να μαζευτούν αυτά που κάποιοι πετάνε σε δημόσιους χώρους. Στόχος θα πρέπει να είναι να πληρώνουμε για να καθαρίζουμε μόνο αγριόχορτα κι όχι σκουπίδια.

 • Όλα τα σκουπίδια στους κατάλληλους καλάθους / κανένα σκουπίδι στο δρόμο, τα χωράφια, τις αυλές.
 • Όλα τα κλαδέματα και τα άχρηστα στο πράσινο σημείο ή σε αδειοδοτημένα σημεία απόρριψης ή περισυλλογής.
 • Καθαρίζουμε τα αγριόχορτα μέσα και γύρω από το σπίτι και γενικά τις ιδιοκτησίες μας.
 • Μαζεύουμε τα περιττώματα των σκύλων μας.
 • Βάζουμε προσεχτικά και μέσα σε σακούλια, μόνο οικιακά απόβλητα στα σκυβαλλοδοχείακαι όχι κλαδιά, χόρτα ή περιττώματα.
 • Κλείνουμε την πόρτα των σκυβαλλοδοχείων.
 • Διαχωρίζουμε και τοποθετούμε σωστά τα ανακυκλώσιμα υλικά.
 • Μαζεύουμε τα σκουπίδια που οι άλλοι πετάνε.

 

 1. Τελετή για πεσόντες και αγνοουμένους: Την Κυριακή16 Ιουλίου, θα γίνει η καθιερωμένη εκδήλωση για τους πεσόντες και αγνοουμένους του 1974.

Θα περιλαμβάνει μνημόσυνο των πεσόντων με καταγωγή από την Κοινότητά μας:

ΚΩΣΤΑ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ ΣΩΤΤΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΗΝΑ

Ο Ιερέας θα αναπέμψει, επίσης, δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων :

ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗ

ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

 Τον επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει o Έπαρχος Λευκωσίας  κ. Μάριος Παναγίδης.

Στη συνέχεια θα κατατεθούν στεφάνια στην πλάκα Πεσόντων και Αγνοουμένων 1974 στο προαύλιο του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ταμασού, όπου θα μνημονευθούν όλα τα αναγραφόμενα στην πλάκα ονόματα Πεσόντων και Αγνοουμένων.Μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνων θα προσφερθεί καφές και πρόγευμα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ταμασού.

Η παρουσία όλων μας δείχνει το σεβασμό μας και υπογραμμίζει την ευγνωμοσύνη μας προς τους ανθρώπους οι οποίοι θυσιάστηκαν, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σ’ αυτό το κομμάτι γης.