Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 6/2017)


Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 6/2017)

Αγαπητές/οί συγχωριανές/οί

Επικοινωνούμε ξανά μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για θέματα που ενδιαφέρουν. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα το πρώτο θέμα του παρόντος ενημερωτικού δελτίου καθώς αφορά όλους μας.

  1. Τέλη νερού ύδρευσης:

Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο μας δελτίο, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα θέσει σε ισχύ τους Κανονισμούς περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων, με τους οποίους εισάγεται η εφαρμογή τέλους για το κόστος που προκαλείται στο περιβάλλον και στους φυσικούς υδάτινους πόρους από τη χρήση του νερού, προς συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία. Τα νέα τέλη νερού ύδρευσης που παρέχεται από τα Κυβερνητικά Υδρευτικά Έργα (ΚΥΕ), θα αυξάνονται σταδιακά, με στόχο να κατασταστούν ενιαία παγκύπρια. Το θέμα θα μελετηθεί από το ΚΣ όταν  ξεκαθαρίσει.

Πέραν όμως από τις όποιες μελλοντικές αυξήσεις, έχει αποφασισθεί από το Κράτος, η επιβολή τέλους περιβάλλοντος και εξάντλησης του φυσικού πόρου του πόσιμου νερού. Το τέλος αυτό, ύψους 5 σεντς / κυβικό μέτρο, θα αρχίσει να επιβάλλεται από τα ΚΥΕ στο νερό που μας παρέχει από τις 10 Ιουνίου 2017. Όλοι οι παροχείς νερού υποχρεούνται όπως επιβάλουν το τέλος αυτό στους καταναλωτές.

Ως εκ τούτου στους λογαριασμούς της υδατοπρομήθειας μας μετά τον Ιούνιο, θα υπάρχει επιπλέον χρέωση 5 σεντς / κυβικό μέτρο.

Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε ότι:

  • Το νερό είναι σπάνιο και ως εκ τούτου πολύτιμο και γι αυτό θα πρέπει να το εξοικονομούμε με κάθε τρόπο.
  • Πρέπει να πληρώνουμε έγκαιρα τους λογαριασμούς μας για να μην μας επιβάλλεται πρόσθετη χρέωση.
  • Προσέχουμε να μην υπερβαίνουμε το «κότα» γιατί η χρέωση αυξάνεται.

Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται να καθαρίζουμε με το λάστιχο βεράντες, πεζοδρόμια, αυτοκίνητα. Απαγορεύεται να ποτίζουμε λαχανικά. Τώρα που είναι Καλοκαίρι αποφεύγουμε να φυτεύουμε πολλά λουλούδια.

  1. Καθαριότητα:

Αυτές τις μέρες θα αρχίσει ο καθαρισμός οικοπέδων και χώρων εντός της οικιστικής περιοχής. Με ευχαρίστηση έχουμε διαπιστώσει ότι πολλοί από σας έχετε προχωρήσει σε καθαρισμό και ευπρεπισμό των ιδιοκτησιών σας. Για όσους δεν το πράξουν μέχρι το τέλος του μήνα, το ΚΣ θα αναλάβει να καθαρίσει και θα χρεώσει το ανάλογο κόστος στους ιδιοκτήτες.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν ξανά τα ίδια φαινόμενα, εστίες σκουπιδιών με άχρηστα αντικείμενα και κλαδέματα.

Ένα άλλο συναφές θέμα είναι η οχληρία που προκαλείται από κλαδιά δέντρων τα οποία κρέμονται στους δρόμους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στενεύουν οι δρόμοι ή/και να μειώνεται η ορατότητα. Αυτό είναι επικίνδυνο και ως εκ τούτου θα πρέπει όποιος έχει δέντρα, τα οποία δημιουργούν ένα τέτοιο πρόβλημα, να τα κλαδέψει ούτως ώστε να μην ενοχλούν.

  1. Θερινό Σχολείο Πολιτισμού:

Η Πολιτιστική Επιτροπή ΣΚΕ Πέρα Ορεινής, σχεδίασε και φέτος το πρόγραμμα του «Σχολείου» αυτού το οποίο έχει καταστεί θεσμός. Δείτε το πρόγραμμα που κυκλοφορεί (υπάρχει και στην ιστοσελίδα της Κοινότητας) και δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή.

  1. Δηλητηρίαση σκύλων (ή και άλλων ζώων)

Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και ως τέτοιο θα πρέπει να το προσεγγίζουμε. Αυτός/ή/ές/οί οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι διαπράττουν ποινικό αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης τους, προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές. Πέρα από αυτό θα πρέπει να σκεφτούν το διασυρμό και τη διασάλευση των σχέσεων τους με συγχωριανούς, γείτονες και φίλους γιατί είναι αυτών τα σκυλιά που θα δηλητηριάσουν. Είναι επίσης πιθανόν να δηλητηριαστούν και άνθρωποι και ιδιαίτερα παιδάκια, τα οποία παίζοντας μπορεί να έρθουν σε επαφή με το δηλητήριο.

Καλούμε λοιπόν όλους να συμπεριφερόμαστε με σύνεση, ανεκτικότητα και σε πλαίσια νομιμότητας.

Μέσα στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να συμπεριφέρονται και οι ιδιοκτήτες σκύλων. Στειρώστε τα ζώα σας. Τοποθετήστε τους microchip. Μην τα αφήνεται να κυκλοφορούν ελεύθερα. Μαζεύετε τα περιττώματα τους. Φροντίστε να μη γαυγίζουν επίμονα. Διατηρείτε τα κλουβιά τους καθαρά.

  1. Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής

Η Κοινότητα μας γιορτάζει τη Μέρα Μουσικής με εκδήλωση, την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στην Πλατεία της εκκλησίας στις 7.30μ.μ.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τα Κοινοτικά Μουσικά Σχήματα: Κοινοτική Χορωδία Ενηλίκων, Χορωδία Νέων και Μαντολινάτα, η Φιλαρμονική της Αστυνομίας, το Εθνικό Ωδείο Κύπρου παράρτημα Λακατάμιας – Ανθούπολης – Πέρα Ορεινής, χορευτικό σχήμα υπό την διδασκαλία της κας Φρόσως Μεσίτη – Κατελάρη, καθώς επίσης και ο εξαίρετος Σώτος Γονιός με την παρέα του, ο οποίος θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι αργά το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατίθενται για πώληση Hamburger,  Hot dogs, μπύρα και άλλα ποτά και εδέσματα, από εθελοντές της Κοινότητας, για ενίσχυση του ταμείου της χορωδίας.

Θα πωλούνται επίσης διάφορα άλλα είδη από ιδιώτες.

  1. Κοινοτική Αιμοδοσία

Σας καλούμε στην 1η εξαμηνιαία Κοινοτική Αιμοδοσία που θα διεξαχθεί στην Κοινότητά μας την Τρίτη 27/6/2017 και ώρα 7.00μ.μ. στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Ταμασού εις μνήμη της Μαρίας Στυλιανού (Κουτσού) και Πωλίνας Τριγγίδου.

Καλούνται όλες και όλοι, οι οποίοι είναι σε θέση να αιμοδοτήσουν, ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι της Κοινότητας, να προσέλθουν μαζικά αποδεικνύοντας με την πράξη τους τα ευγενή και φιλάνθρωπα αισθήματά τους.