Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 12/2019)


Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 12/2019)

 1. Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων: το Μνημείο για τα παλικάρια μας ολοκληρώνεται και το Κοινοτικό Συμβούλιο προγραμματίζει τελετή αποκαλυπτηρίων τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου το απόγευμα. Θα σας σταλεί σύντομα σχετική πρόσκληση.
 2. Απορρίμματα: Γίνεται για άλλη μια φορά αναφορά γιατί η κατάσταση συνεχίζει να είναι απαράδεχτη. Σημειώνουμε ξανά:
 • Στους πράσινους κάδους βάζουμε μόνο οικιακά απόβλητα και περισυλλέγονται Τετάρτη και Κυριακή. Πλένονται σε τακτά διαστήματα.
 • Τα ανακυκλώσιμα κάθε Τρίτη πρωί έξω από το σπίτι μας, μόνο στα διαφανή σακούλια πάνω στα οποία αναγράφεται τι υλικά μπορούμε να τοποθετούμε μέσα. Από όσα σπίτια δεν περνά το σκυβαλοφόρο, τα βάζουν Τρίτη πρωί έξω από τον πράσινο κάδο.
 • Για πώματα και μπαταρίες υπάρχουν κάδοι σε διάφορα σημεία.
 • Στο Δημοτικό μας Σχολείο δέχονται και τηγανέλαια.
 • Στο σημείο στη συμβολή Αρχ. Μακαρίου και Παντελή Κατελάρη υπάρχουν κάδοι για ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ. Δεν είναι σκουπιδότοπος. Μικρές ποσότητες ανακυκλώσιμων μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Το γυαλί και τα ενδύματα ΜΕΣΑ στους ειδικούς κάδους το καθένα. Το Κοινοτικό Συμβούλιο έκλεισε το σημείο αυτό επειδή είχε γίνει «Κοτσιάτης», όπου ξεφορτώνονταν από ντόπιους και ξένους, κάθε είδους σκουπίδια. Πρόθεση μας είναι οι κάδοι να μετακινηθούν πιο κοντά στο πεζοδρόμιο για να είναι ευκολότερη η πρόσβαση.
 • Κλαδέματα, έπιπλα, μπάζα, οικιακές συσκευές, φωτιστικά, ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα κλπ στο Πράσινο Σημείο στους Εργάτες. Ανοικτό καθημερινά 00π.μ – 6.00μμ και Κυριακές 9.00π.μ.- 2.00μ.μ.  και είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Όλες τις σχετικές οδηγίες μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα του Κοινοτικού Συμβουλίου στο «ανακύκλωση-σκουπίδια». (Υπάρχουν αναφορές για το θέμα αυτό, σε πάνω από 10 ενημερωτικά δελτία.)

Η κατάσταση, όπως αναδεικνύεται και από τα ΜΜΕ, είναι τραγική. Οι υπηρεσίες είναι ανεπαρκείς και οι φορείς δεν έχουν λύσεις. Έχει μετατραπεί η Κύπρος σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο. Χρειάζεται οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες να καταβάλουμε περισσότερη προσπάθεια. Η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου είναι πρόθυμη να ακούσει εισηγήσεις και να δώσει πληροφορίες.

 1. Καθαρισμός οικοπέδων και μέτρα πρόληψης πυρκαγιών: ο καθαρισμός οικοπέδων και όλων των χώρων από αγριόχορτα και άχρηστα αντικείμενα είναι υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη. Αυτό συμβάλει στην όμορφη εικόνα του χωριού, μειώνει την παρουσία τρωκτικών και γενικά καλυτερεύει τις συνθήκες υγιεινής. Πρωτίστως όμως μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Γι’ αυτό θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές οικοπέδων στα διοικητικά όρια της Κοινότητας να διατηρούν πάντα τις ιδιοκτησίες τους καθαρές από χόρτα και άλλες ακαθαρσίες (άχρηστα αντικείμενα, ακινητοποιημένα αυτοκίνητα και άλλα παρόμοια).

Επίσης, όσοι σπέρνουν σε τεμάχια τα οποία εφάπτονται κατοικιών ή/και δρόμων θα πρέπει να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και να θερίζουν και οργώνουν τα τεμάχια αυτά όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Καλλιεργήστε έγκαιρα τα τεμάχια που κατέχετε. Το καθάρισμα από το Κ.Σ. στοιχίζει περισσότερα. Αν τα τεμάχια σας είναι κατάλληλα ενοικιάστε τα σε γεωργούς για να τα αξιοποιήσουν. Έτσι θα αποφύγετε τα έξοδα και θα έχετε και εισόδημα.

 1. Εκδρομή συνταξιούχων: η εκδρομή θα γίνει το Σάββατο 19/10/2019 με προορισμό το Μοναστήρι του Κύκκου. Δηλώστε συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 16/10/19 το μεσημέρι στο τηλ 22621359. Θα ξεκινήσουμε στις 8 το πρωί από το χώρο έξω από το σπίτι της Ανδρούλλας Κακουλή. Στάση για καφέ στον Ορκόντα. Στο Μοναστήρι θα έχουμε χρόνο για προσκύνημα, επίσκεψη στο Μουσείο, στα περίπτερα και στο Θρονί. Το γεύμα θα προσφερθεί στο Κέντρο «Βυζάντιο» στον Πρόδρομο. Η επιστροφή στο χωριό γύρω στις 5 το απόγευμα. Η μεταφορά, ο καφές και το γεύμα είναι προσφορά του Κ.Σ.
 2. Ταμάσσια 2019: οι εκδηλώσεις συνεχίζονται. Συμβουλευτείτε το ενημερωτικό τρίπτυχο που σας έχουμε στείλει και συμμετέχετε σε όποιες σας ενδιαφέρουν. Η Κοινότητα μας διοργάνωσε με επιτυχία το BeActive. Συνεχίζουμε με τα Θεατρικά δρώμενα. Την Παρασκευή 11/10/19 στις 8:30μ.μ. οι «Περαστικοί» θα παρουσιάσουν το έργο «Ζητείται ψεύτης» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ταμασού. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Σάββατο 12/10/19 στην Πλατεία του χωριού οργανώνουμε δημιουργικά εργαστήρια. Επισυνάπτουμε ενημερωτικό τρίπτυχο και σας περιμένουμε.

 1. Ελεύθεροι δρόμοι και πεζοδρόμια: μετά και τα πρόσφατα δυστυχήματα, διαφάνηκε για άλλη μια φορά η επιτακτική ανάγκη όπως η διακίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Σας καλούμε ξανά να μην σταθμεύετε σε στενούς δρόμους, σε πεζοδρόμια και σε άλλους χώρους όπου δημιουργείται πρόβλημα ασφαλούς χρήσης του οδικού δικτύου. Παράλληλα θα πρέπει να κοπούν όσα κλαδιά δέντρων δημιουργούν πρόβλημα στη διακίνηση.
 2. Καθυστερημένες οφειλές: υπάρχουν άτομα τα οποία χρωστούν προς το ΚΣ με αποτέλεσμα τη συσσώρευση πολλών χιλιάδων ευρώ. Η ανοχή που έχουμε επιδείξει τελειώνει και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στη λήψη μέτρων. Καλούμε λοιπόν όσους ανήκουν σ’ αυτή την ομάδα, να σπεύσουν να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους για να αποφύγουν ταλαιπωρίες.

Επιμορφωτικά μαθήματα: θα προσφέρονται: *3 σειρές «Γνωρίστε την Κύπρο» Τετάρτη: 16-17:30, 17:30-19, 19-20:30. *Ζούμπα: Δευτέρα 18-19:30* Πιλάτες: Τετάρτη 18:30-20. *Γενική εκγύμναση: Παρασκευή 17-18:30. *Η/Υ: Τρίτη 18-19:30 και *Σμίλες-βελονάκι: 16-17:30. Μία συνάντηση την εβδομάδα, 90 λεπτά, στο Δημοτικό Σχολείο Ταμασού. Δίδακτρα €55 (άτομα πάνω από 65χρ. €27,50). Εγγραφές μόνο ηλεκτρονικά www.moec.gov.cy/epimorfotika. Για βοήθεια 99111769 Μικαέλλα