Η περιοχή της Ταμασσού, η οποία πατήθηκε και αγιάστηκε από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, είναι διάσπαρτη από εκκλησίες και ξωκλήσια. Ο Νέαρχος Κληρίδης αναφέρει ότι δε γνώρισε άλλη πολιτεία της Κύπρου στην οποία να έζησαν τόσοι πολλοί άγιοι, 12 τον αριθμό, όσοι έζησαν στην πολιτεία της Ταμασσού.
Τα Πέρα, που βρίσκονται στο κέντρο της Ταμασσού έχουν την τιμή να φιλοξενούν πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια.
Εκκλησία Παναγίας Οδηγήτριας

Είναι η κυρίως εκκλησία των Περάτων και σύμφωνα με την παράδοση είναι κτισμένη στα ερείπια του ναού του Ασκληπιού, που ήταν ο αγαπητός Θεός των κατοίκων τον καιρό της ειδωλολατρίας. Οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ταμασσού λάτρευαν το θεό Απόλλωνα και μεταξύ τους η πόλη και το προάστιο Πέρα έφθασαν σε μεγάλη έχθρα για το ποιος θεός ήταν μεγαλύτερος και πιο θαυμαστός. Στο προαύλιο της εκκλησίας βρίσκεται μέχρι σήμερα αρχαίος κίονας που μαρτυρεί την ύπαρξη αρχαίου κτίσματος στο μέρος αυτό.
Η εκκλησία της Παναγίας Οδηγήτριας είναι κτίστηκε γύρω στο 1700. Μαρτυρίες γραπτές από το τέμπλο της εκκλησίας αναφέρουν ότι το 1773 ανακαινίσθη το εικονοστάσι και στα 1853 έγινε η επιχρύσωση η οποία μέχρι σήμερα αποτελεί αρχαιολογικό και θρησκευτικό κόσμημα. Η εικόνα της Παναγίας είναι έργο του 18ου αιώνα ενώ η εικόνα του Χριστού είναι έργο του1609. Πλείστες εικόνες της εκκλησίας μας είναι έργα των μοναχών Αγίου Ηρακλειδίου, Λεοντίου και Φιλαρέτου.
Η εκκλησία σήμερα έχει τρίκλιτο εσωτερικό χώρο, ενώ μέχρι το 1987 ήταν μονόκλιτη. Υπήρχε στα βόρεια μεγάλο προαύλιο με αψίδες το οποίο κλείστηκε και κατασκευάστηκε και στα νότια παρόμοιο κλίτος και ενοποιήθηκε όσο ήταν δυνατό ο εσωτερικός χώρος για να ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων. Είναι οικοδομή εξολοκλήρου πετρόκτιστη με το πάχος των τοίχων να φτάνει τα 150εκ. περίπου.
Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Εκκλησία πολύ παλαιά και άγνωστης χρονολογίας (16ος αιώνας, γύρω στα1570). Είναι μονόκλιτη με τρούλο και εσωτερικό χώρο 5x10m (εκτός της κόγχης του ιερού) και το πετρόχτιστο περίβλημα της 150 εκ. Οι εικόνες είναι του 16ου και 17ου αιώνα. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με διαστάσεις 2,30m x 1,48m. H εκκλησία ανακαινίστηκε to 1985 και λειτουργεί στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Σήμερα χρησιμοποιείται και για τέλεση διαφόρων μυστηρίων όπως γάμοι, βαπτίσεις και παρακλήσεις.
Από το 2014 στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο Περάτων.
Εκκλησιαστικό Μουσείο Περάτων Ορεινής
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Περάτων Ορεινής εγκαινιάστηκε από το Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα στις 7 Νοεμβρίου 2014. Στεγάζεται στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που είναι κτίσμα του 17ου αιώνα και βρίσκεται στην πλατεία του χωριού βόρεια της μεγάλης εκκλησίας της Παναγίας Οδηγήτριας.
Εκείνο που ώθησε την Εκκλησιαστική Επιτροπή στη δημιουργία του Μουσείου ήταν ή ύπαρξη πλήθους αντικείμενων από τις εκκλησίες και τα παρεκκλήσια της Κοινότητάς μας και η έγνοια για τη συγκέντρωση, συντήρηση, διαφύλαξη και προβολή τους. Τα αντικείμενα αυτά είναι εικόνες, σταυροί, βημόθυρα, ιερά σκεύη και άμφια, αργυρά και χρυσά αφιερώματα-τάματα, αξιόλογα θρησκευτικά βιβλία προηγούμενων αιώνων και άλλα ιερά αντικείμενα από τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια των Περάτων.
Οι θησαυροί αυτοί των εκκλησιών βρίσκονταν εκτεθειμένοι στην υγρασία, στις σκόνες, στην φθορά και στον κίνδυνο κλοπής. Για τη συγκέντρωση, συντήρηση από ειδικούς, ταξινόμηση και προβολή χρειάστηκαν αρκετά έξοδα και καλύφθηκαν από εισφορές των κατοίκων της Κοινότητας και απόδημων συγχωριανών μας. Ουσιαστική ήταν η συμβολή του ομοχώριού μας Επίσκοπου Νεαπόλεως κ. Πορφύριου στον τομέα της ενίσχυσης και καθοδήγησης.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Περάτων το επισκέπτονται οργανωμένες ομάδες τουριστών, σχολείων και άλλων συνόλων. Οι επισκέπτες του Μουσείου, εκτός από τα εκθέματα που βρίσκονται εντός της εκκλησίας μπορούν να θαυμάσουν και άλλα αντικείμενα, που υπάρχουν και σε άλλους ναούς και ξωκλήσια του χωριού, που όλα μαζί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκκλησιαστικής ιστορίας της Κοινότητας και μιας ευρύτερης μουσειακής πορείας του επισκέπτη εντός του γεωγραφικού χώρου των Περάτων.
Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου

Το παρεκκλήσι βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό μας προς τα νότια και δίπλα από τον Πεδιαίο ποταμό. Έχει ανακαινισθεί πρόσφατα και τελέστηκε η θεία λειτουργία για πρώτη φορά στις 23 Απριλίου 2007. Βρισκόταν χαλασμένο και σκεπασμένο με χώμα για πάρα πολλά χρόνια (καμιά πληροφορία δεν υπάρχει για την ύπαρξη του) και συνήθιζαν οι κάτοικοι να παίρνουν τα μικρά παιδιά για τα πρώτα τους βήματα γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Στρατηλάτη. Η εκκλησιαστική Επιτροπή σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την οικονομική στήριξη των κατοίκων των Περάτων κατόρθωσαν και αναπαλαίωσαν το παρεκκλήσι που σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για όλους.
Άγιος Δημητριανός

«Των Κυπρίων το κλέος, Ταμασέων ο πρόεδρος, φύλας και φρουρός των Περάτων, Δημητριανέ, πατήρ ημών, ανεδείχθης».
Με την αναφορά στο απολυτίκιο του Αγίου Δημητριανού ότι ο Άγιος ήταν ο φύλαξ και φρουρός των Περάτων φώλιαζε πάντοτε στις ψυχές των κατοίκων του χωριού μας η μεγάλη επιθυμία για ανέγερση μιας εκκλησίας προς τιμή του Αγίου Δημητριανού. Πάνω στα χαλάσματα ενός παλαιότερου παρεκκλησιού άναβε νυχθημερόν το καντήλι που έδειχνε ότι οι Περατίτες τιμούσαν και λάτρευαν τον Άγιο. Πριν από μερικές δεκαετίες μια ομάδα γυναικών του χωριού στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν την επιθυμία τους, ξεκίνησαν τη συλλογή χρημάτων για το σκοπό αυτό. Είχε δημιουργηθεί μόνο ένα προσκυνητάρι με την εικόνα του Αγίου και το καντήλι να ανάβει δείχνοντας έτσι την ευλάβεια και την πίστη προς τον Άγιο.
Η απόφαση για την ανέγερση της εκκλησίας πάρθηκε στο τέλος του 2011 με πρωτοβουλία του Θεοφιλέστατου ομοχώριου μας Επίσκοπου Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου με αφορμή το θάνατο του μακαριστού πατέρα του παπάΣτυλιανού.
Συστάθηκε η επιτροπή Ανέγερσης Ιερού Ναού Αγίου Δημητριανού και με τις ευλογίες και την ενθάρρυνση του Μητροπολίτη μας κ. Ησαΐα ξεκίνησε η προσπάθεια συλλογής χρημάτων, εκπόνηση σχεδίων και μελετών και η διαφώτιση των κατοίκων. Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Το έργο άρχισε να υλοποιείται και στις 5 Οκτωβρίου 2014 κατετέθη ο θεμέλιος λίθος.
Με τη βοήθεια των ευεργετών, των δωρητών και με εισφορές πλείστων πιστών το εκκλησάκι ολοκληρώθηκε και στις 25 Δεκεμβρίου 2015 με επίσημη θρησκευτική πομπή μεταφέρθηκε η εικόνα του Αγίου από την εκκλησία της Παναγίας στη νέα της έδρα από εκεί που βρισκόταν πριν μερικούς αιώνες. Η εικόνα αυτή σύμφωνα με τον ιστορικό Gunnis μαζί με μερικές άλλες εικόνες μεταφέρθηκαν στην εκκλησιά της Παναγίας από το χαλασμένο ξωκκλήσι του Άγιου Δημητριανού, που βρίσκεται δίπλα από τη νέα μας εκκλησίας.
Τα θυρανοίξια της εκκλησίας έγιναν στις 26 Ιανουαρίου 2016 και τα επίσημα εγκαίνια – μύρωμα έγιναν στις 3 Σεπτεμβρίου 2016.
Η βοήθεια των κατοίκων τόσο στην ανέγερση του ναού όσο και στον εξοπλισμό, την επίπλωση και τα έξοδα των εγκαινίων ήταν συγκινητική. Το ίδιο συνέβη και στην αγιογράφηση και επιχρύσωση του τέμπλου.
Έτσι σήμερα χαιρόμαστε την εκκλησία του Αγίου Δημητριανού, αφού τελείται εδώ η Θεία Λειτουργία συνήθως μια φορά τον μήνα σύμφωνα με το πρόγραμμα που κυκλοφορεί ο ιερέας στις αρχές κάθε μήνα.

Άλλα ξωκλήσια που βρίσκονται στα Πέρα και προστατεύουν τους κατοίκους από τις επιδημίες και άλλα κακά ήταν׃της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Ανδρονίκου, του Σταυρού, του Αγίου Βασιλείου, της Αγίας Μαύρης.