Μνημείο Ηρώων

Μετά από πολλές περιπέτειες και δυσκολίες καταλήξαμε επιτέλους, στην οικοδόμηση Μνημείου για τους Πεσόντες και Αγνοούμενους στην Τουρκική εισβολή του 1974. Ένα μνημείο, φόρος τιμής στα παλληκάρια μας.

Ήταν μια οφειλή προς τους έξι ήρωες με καταγωγή τα Πέρα, που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας. Τους πεσόντες Γεώργιο Αρτεμίου, Κώστα Σταυρινού Σώττο, Παντελή Νικολάου και Χαράλαμπο Μηνά και στους Αντρέα Γιαλλουρίδη και Χριστάκη Χαραλάμπους η τύχη των οποίων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

Για την δημιουργία του Μνημείου προκηρύχτηκε Αρχιτεκτονικός και Εικαστικός διαγωνισμός, στον οποίο κατατέθηκαν 4 προτάσεις. Η κριτική επιτροπή η οποία είχε συσταθεί, μελέτησε τις προτάσεις αυτές και διάλεξε, μετά από ψηφοφορία, την πρόταση των κ. Βασίλη Ιερίδη, αρχιτέκτονα και κ. Λεωνίδα Σπανού, γλύπτη, η οποία και υλοποιήθηκε.

Ο κ. Χρίστος Χριστοδούλου καθοδήγησε το Κοινοτικό Συμβούλιο σε όλη της διαδικασία και συμμετείχε στην κριτική επιτροπή. Μέλη της Επιτροπής αυτής ήταν επίσης (συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην διαδικασία) η Ευγενία Βασιλούδη και ο Λοΐζος Κυριτσόπουλος (καλλιτέχνες), ο Κύπρος Κυπριανού και Κώστας Κυπρή (πολιτικοί μηχανικοί), ο Μάρκος Χέλικαρ (αρχιτέκτονας) και η Σούλλα Μάου Παρτασή, η Ειρηνούλλα Σαφειρίδου και ο Στέλιος Τριγγίδης Πρόεδρος και Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Η προκήρυξη καλλιτεχνικού και αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είχε ως αποτέλεσμα την κατάληξη σε ένα έργο πρωτότυπο, καλλιτεχνικά άρτιο. Ένα μνημείο μεγαλοπρεπές το οποίο είναι ευδιάκριτο από τους δρόμους που το περιβάλλουν και με την επιβλητικότητα του αναδεικνύει το μεγαλείο της θυσίας των παλληκαριών μας.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν από τον έντιμο Υπουργό Γεωργίας κ. Κώστα Καδή και τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα στις 28 Οκτωβρίου 2019.

Με τον τρόπο αυτό η Κοινότητα μας εκπλήρωσε ένα μικρό μέρος του χρέους μας προς τους Ήρωες μας και τις οικογένειες τους.

Το Μνημείο Ηρώων, στην είσοδο της Κοινότητας, θα μας καλωσορίζει και θα μας αποχαιρετά, θυμίζοντας μας για πάντα το χρέος μας προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την μικρή μας πατρίδα.