Προσκοπισμός

Το 282ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΤΑΜΑΣΣΟΥ

26 Απριλίου του 1986. Στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Πέρα Ορεινής, ακούστηκε το πρώτο προσκοπικό σφύριγμα. Πρώτος Αρχηγός, ο ιδρυτής του 282ου Συστήματος Προσκόπων Ταμασσού, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Τομασίδης. Την πρώτη χρονιά στο Σύστημα λειτουργεί μόνο Αγέλη Λυκόπουλων (παιδιά ηλικίας 7-11 ετών). Την αμέσως επόμενη χρονιά δημιουργείται η Ομάδα Προσκόπων (παιδιά ηλικίας 11-14 ετών) και μετά η Κοινότητα Ανιχνευτών (έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών). Το επιτελείο βαθμοφόρων στελεχώνεται από νέους της Κοινότητας μας με ζήλο για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Από τότε το Σύστημα λειτουργεί ανελλιπώς προσφέροντας στα μέλη του, παιδιά και ενήλικες βαθμοφόρους αμέτρητες εμπειρίες, γνώσεις και αξίες.

Το 282ο  Σύστημα Προσκόπων Ταμασσού ήταν από την αρχή περιφερειακό. Ενώ στα πρώτα χρόνια της ζωής του τα μέλη του προέρχονταν μόνο από Κοινότητες Πέρα, Επισκοπειό και Πολιτικό, σταδιακά αγκαλιάστηκε από όλες της κοινότητες της περιοχής Ταμασσού και όχι μόνο.

Η έδρα του Συστήματος ήταν πάντοτε στα Πέρα. Ενώ στα πρώτα χρόνια της ζωής του το Σύστημα φιλοξενήθηκε σε χώρους στον παραδοσιακό πυρήνα της Κοινότητας μας, το 1996 μεταστεγάστηκε στο ιδιόκτητο οίκημα του στην άκρη του γηπέδου του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ταμασσού.

Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης λειτουργίας του  282ου Συστήματος Προσκόπων Ταμασσού,πέρασαν από τις τάξεις του εκατοντάδες παιδιά και δεκάδες βαθμοφόροι. Έμαθαν να πιστεύουν στο Θεό, να αγαπούν την Πατρίδα, να τιμούν την Οικογένεια, να βοηθούν το συνάνθρωπο τους και να προσφέρουν αφιλοκερδώς στο κοινωνικό σύνολο. Τα προσκοπικά ρητά «Πάντα πρόθυμος για το καλό» των Λυκοπούλων, «Έσο Ετοιμος» των Προσκόπων, και «Αιέν αριστεύειν» των Ανιχνευτών φανερώνουν την προσπάθεια του κάθε προσκόπου να γίνεται διαρκώς καλύτερος σαν άτομο και σαν μελοντικός πολίτης, ενεργό κύτταρο της κοινωνίας.

Η κοινωνική προσφορά του Συστήματος είναι πλούσια και περιλαμβάνει δενδροφυτεύσεις, εκστρατείες καθαριότητας, εκκλησιασμούς, αιμοδοσίες, συμμετοχή σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και άλλες. Τα μέλη του Συστήματος δηλώνουν πάντοτε την προθυμία τους να προσφέρουν τη βοήθεια και τη συμπαράσταση τους από όπου τους ζητηθεί.

Την πλούσια δράση του Συστήματος συμπληρώνουν οι προσκοπικές δράσεις εντός και εκτός Κύπρου, όπως εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά διήμερα, κατασκηνώσεις και παγκόσμια προσκοπικά Τζάμπορι.

Συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, το 282ο Σύστημα Προσκόπων Ταμασσού αριθμεί φέτος πέραν των 100 μελών, αποτελώντας ένα υγιές, δραστήριο σύνολο της Κοινότητας και της περιφέρειας Ταμασού.