Τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων

Στις 28 Οκτωβρίου 2019 στις 5 το απόγευμα έγιναν με επιτυχία τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων του 1974. Τους Χριστάκη Χαραλάμπους και Αντρέα Γιαλλουρίδη των οποίων αγνοείται ακόμα η τύχη τους και τους πεσόντες Γεώργιου Αρτεμίου, Παντελή Νικολάου, Χαράλαμπου Μηνά και Κώστα Σταυρινού Σώττου.

Πρόσκοποι του 282ου Ταμασσού έκαναν έπαρση των σημαιών οι οποίες θα κυματίζουν στο χώρο του Μνημείου. Δρομείς του Σωματείου Δρομέων Κύπρου Περικλής Δημητρίου μετέφεραν φλόγα από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, την οποία παρέδωσαν σε παιδιά της Κοινότητας μας, περνώντας από τα πατρικά σπίτια των παλικαριών μας. Όλοι μαζί την μετέφεραν στο χώρο της τελετής.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας τέλεσε τρισάγιο για τους πεσόντες και ανέπεμψε δέηση για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη διαδικασία ανέγερσης του Μνημείου και στον πόνο που βίωσαν οι οικογένειες των Ηρώων μας.

Ο έντιμος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης κ. Ησαΐας, έκαναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Για τα παλληκάρια μας μίλησαν ο έντιμος Υπουργός κ. Κώστας Καδής και εκ μέρους των οικογενειών των ηρώων μας η Χαρά, εγγονή του πεσόντα Χαράλαμπου Μηνά. Το μνημείο είναι η πρόταση του αρχιτέκτονα κ. Βασίλη Ιερίδη και του γλύπτη κ. Λεωνίδα Σπανού, η οποία κέρδισε τον Αρχιτεκτονικό και Καλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Κ.Σ. Ο κ. Ιερίδης παρουσίασε το σκεπτικό της πρότασης τους.

Οι «Ταμασαίοι Τροβαδούροι» και η μαντολινάτα μας, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ. Μαρίας Ευαγγέλου, τραγούδησαν το «Χρυσοπράσινο Φύλλο» και το «Αχ Κερύνεια μάνα μου». Παιδιά του Περιφερειακού Δημοτικού Σχολείου Ταμασού παρουσίασαν το δραματοποιημένο ποίημα «Η καρκιά της μάνας του Αγνοούμενου». Ποίημα το οποίο συνέταξε η μακαριστή μητέρα του τότε αγνοούμενου Παντελή Νικολάου και δίδαξε η Έλενα Μηνά.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο τίμησε τις οικογένειες επιδίδοντας τους πλακέτες. Τίμησε επίσης τους αιχμαλώτους πολέμου και όσους βοήθησαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Η εκδήλωση έκλεισε με κεραστικό στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του Δημοτικού μας Σχολείου.

Με τον τρόπο αυτό η Κοινότητα μας εκπλήρωσε, επιτέλους, ένα μικρό μέρος του χρέους μας προς τους Ήρωες μας και τις οικογένειες τους.
Το Μνημείο Ηρώων, στην είσοδο της Κοινότητας, θα μας καλωσορίζει και θα μας αποχαιρετά, θυμίζοντας μας για πάντα το χρέος μας προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την μικρή μας πατρίδα.