Το ιστορικό της ανακύκλωσης


Το ιστορικό της ανακύκλωσης

Τα θέματα της ανακύκλωσης τα διαχειρίζεται το «Σύμπλεγμα Σκυβάλων Κοινοτήτων Περιοχής Ταμασσού» στο οποίο συμμετέχουν 8 κοινότητες, με πρόεδρο τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων.

Αρχικά εφαρμόστηκε το σύστημα με τις «νησίδες». Δημιουργείτο μεγάλη οχληρία με αποτέλεσμα να μην θέλει κανένας τις «νησίδες» αυτές στη γειτονιά του.

Πριν 3 περίπου χρόνια εφαρμόστηκε το σύστημα «Από πόρτα σε πόρτα», κάθε εβδομάδα. Η χρέωση ήταν €1,50/κάτοικο. Η εργολάβος διαμαρτυρόταν για λανθασμένο τρόπο διαχωρισμού των υλικών.

Με το τέλος του Ιανουαρίου του 2020, η εργολάβος σταμάτησε την αποκομιδή. Έγινε προσπάθεια εξεύρεσης νέου εργολάβου. Η πενιχρή ανταπόκριση καθόριζε το κόστος στα €5,50 – €6,00/ κάτοικο. Καταλαβαίνετε ότι δεν ήταν δυνατό να απορροφηθεί η αύξηση αυτή από το τέλος σκυβάλων με το οποίο φορολογούνται οι κάτοικοι, τη στιγμή μάλιστα που αυξάνεται συνεχώς και το κόστος για τα υπόλοιπα σκύβαλα.

Μετά από πολλές προσπάθειες, πείστηκε η Green Dot και διενέργησε μια δοκιμαστική αποκομιδή, αρχές του Μάρτη, για να μας δώσει προσφορά. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, είπε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει και με το τέλος της, μας ενημέρωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για να συνεργαστεί.

Ως προσωρινή λύση, κάποιες από τις 8 κοινότητες σταμάτησαν εντελώς την ανακύκλωση. Οι περισσότερες, όπως και η δική μας, προχωρήσαμε στη αποκομιδή από πόρτα σε πόρτα με δικά μας συνεργεία, άλλες κάθε εβδομάδα και άλλες κάθε δεκαπέντε μέρες, και τοποθέτηση τους σε κάποιο χώρο από όπου τα παραλαμβάνει εργολάβος, με κόστος €150 κάθε φορά.

Το οικονομικό κόστος για αυτή τη διευθέτηση είναι πολύ ψηλό, όπως επίσης και το περιβαλλοντικό, τουλάχιστο για τη δική μας κοινότητα που χρησιμοποιεί το χώρο μέσα στον ποταμό.

Την περασμένη Πέμπτη, 18/6/2020, είχαμε στην κοινότητα μας σύσκεψη του Συμπλέγματος, στην οποία παρευρέθηκε και ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Δυστυχώς ούτε αυτός είχε «άσσο στο μανίκι». Υποσχέθηκε απλά, να προβεί σε κάποιες ενέργειες.

Την Τρίτη 23/6/2020 το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρία του Κοινοτικού μας Συμβουλίου. Μέλος μας συνομίλησε με εργολάβο, ο οποίος δεσμεύτηκε να προβεί σε δειγματοληπτική αποκομιδή την επόμενη φορά, Πέμπτη 2/7/2020, για να μας δώσει προσφορά.

Όπως θα έχετε αντιληφθεί τα πράγματα δεν είναι ούτε εύκολα ούτε ευοίωνα.

Το κόστος αυξάνεται συνεχώς, οι συμπολίτες μας δεν συνεργάζονται. Σακούλια με ανακυκλώσιμα όλες τις μέρες της εβδομάδας στους δρόμους και η κατάσταση στον ποταμό … απαράδεχτη.

Δυστυχώς το πρόβλημα με τα σκουπίδια είναι πολύ ευρύτερο: έξω από τους πράσινους καλάθους σακούλια με ανακυκλώσιμα, οικόπεδα γεμάτα κλαδέματα και άλλα απόβλητα κήπων, ογκώδη οικιακά απόβλητα, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα και άλλα παρόμοια σε ποταμούς, γκρεμούς και ρεματιές. Και όλα αυτά μπορούν και πρέπει να μεταφέρονται στο «Πράσινο Σημείο» στους Εργάτες, το οποίο λειτουργεί 7 μέρες την εβδομάδα και δέχεται οικιακά απόβλητα χωρίς χρέωση. (Έχει πληρωθεί προκαταβολικά από τα ΚΣ, από τις φορολογίες μας.)

Για την ανακύκλωση θα αναμένουμε εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές, εντός του επόμενου μήνα. Θα πρέπει να ζυγιστούν καλά τα υπέρ και τα κατά για να ληφθούν αποφάσεις, είτε ως Σύμπλεγμα είτε ως Κοινότητα.