Φυσικό Περιβάλλον

Τα Πέρα βρίσκονται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία και σε υψόμετρο 400 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. «Αγκαλιάζονται» από τα τραπεζοειδή υψίπεδα που βρίσκονται στα ΒΑ και από τον Πεδιαίο στα Δ. Υπάρχουν τα υψώματα, η πεδιάδα, η κοιλάδα γύρω από την κοίτη του Πεδιαίου. Αυτός ο συνδυασμός διαφορετικών γεωλογικών στοιχείων δημιουργεί ένα φυσικό περιβάλλον πολυποίκιλο και κατά συνέπεια πλούσιο σε βιοποικιλότητα.

Η δημιουργία του φράγματος Ταμασού (2002) εμπλούτισε τα υδροφόρα στρώματα της περιοχής – γι’ αυτό το σκοπό έγινε – αλλά και πλούτισε ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα στην περιοχή καθώς δημιουργήθηκε ένας σημαντικός βιότοπος που τώρα περιλαμβάνει και ψάρια του γλυκού νερού.

Δυο από τα υψίπεδα – το Πάνω και το Κάτω Βουνό – υποδέχονται τους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Λευκωσία. Είναι καταπράσινα από τα πεύκα κυρίως που έχουν φυτευτεί, αλλά και από άλλη άγρια βλάστηση. Σε πολλά σημεία βρίσκεις κοχύλια και απολιθώματα θαλάσσιων ειδών, σημάδια της γεωλογικής εξέλιξης της Κύπρου.

Υπάρχει μεγάλη έκταση γεωργικής γης που αξιοποιείται για γεωργικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς. Αρκετή απ΄ αυτήν την έκταση είναι αρδευόμενη Υπάρχουν περιβόλια με λαχανικά, εσπεριδοειδή, συκιές, αμυγδαλιές, οπωροφόρα και ελιές αρκετές από τις οποίες είναι αιωνόβια δέντρα με τεράστιους κορμούς – φυσικά γλυπτά που προκαλούν το θαυμασμό.

Δυτικά του χωριού εκτείνεται ο Πεδιαίος, στην κοίτη του οποίου αναπτύσσεται πλούσια υδρόβια χλωρίδα και ανάλογη πανίδα.Κατά μήκος της κοίτης του Πεδιαίου έχει δημιουργηθεί το «Μονοπάτι της Φύσης». Ξεκινάει από το νερόμυλο της εκκλησιάς, περνάει από το αναστηλωμένο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, προχωράει μέσα από τους ευκαλύπτους και καταλήγει στον Πεδιαίο, στην περιοχή Κουλιαδόγκρεμος. Καθένας μπορεί άνετα και εύκολα να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές και τη βιοποικιλότητα της περιοχής, να θαυμάσει και να προσκυνήσει στον Άγιο Γεώργιο ή απλώς να περπατήσει σε ένα ήσυχο και καθαρό περιβάλλον και να βιώσει τις εναλλαγές των εποχών μέσα από τις αλλαγές της φύσης.