Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 10/2019)


Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 10/2019)

Αγαπητές/οί,

Το θέμα σκουπίδια, δυστυχώς, ταλανίζει το Κοινοτικό μας Συμβούλιο, την Κοινότητά μας και τον τόπο μας γενικότερα. Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε ακόμα μια φορά, γιατί κάποιοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Ακολουθεί ανακοίνωση την οποία αναγκάστηκε να ετοιμάσει το Σύμπλεγμα Σκυβάλων Ταμασσού στο οποίο συμμετέχει η Κοινότητα μας.

 

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΚΥΒΑΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑΜΑΣΣΟΥ

(ΑΝΑΓΥΙΑ, ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ, ΕΡΓΑΤΕΣ, ΚΑΜΠΙΑ, ΚΑΠΕΔΕΣ, ΠΕΡΑ-ΟΡΕΙΝΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΨΙΜΟΛΟΦΟΥ)

Έδρα Συντονιστή: Κοινοτικό Συμβούλιο Καπέδων, Γρίβα Διγενή 19, 2645 Καπέδες

Προς: Κατοίκους Κοινοτήτων Συμπλέγματος Ταμασσού

Αγαπητοί κάτοικοι Ταμασσού,

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την αποκομιδή σκυβάλων από τις κοινότητές μας. Στους μεγάλους πράσινους καλάθους που έχουμε θα πρέπει να βάζουμε μόνο οικιακά απόβλητα. Απαγορεύεται αυστηρά να βάζουμε μέσα κλαδέματα ή άλλα πράσινα που βγάζουμε από τους κήπους μας. Επίσης, ούτε οτιδήποτε άλλα αντικείμενα εκτός από οικιακά απόβλητα.

Για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, σας έχουμε ενημερώσει, ότι υπάρχει το Πράσινο Σημείο στην Βιομηχανική Περιοχή Εργατών, στο οποίο μπορούμε να μεταφέρουμε δωρεάν όλα τα ογκώδη υλικά και να τα βάζουμε στους διάφορους κάδους που υπάρχουν εκεί.

Πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι το Σύμπλεγμα μας έχει δεχθεί παρατήρηση από το ΧΥΤΥ Κόσιης, ότι μεταφέρουμε υλικά τα οποία δεν έχουν σχέση με οικιακά απόβλητα και μας έχουν προειδοποιήσει ότι θα μας επιβληθούν κυρώσεις.

Είμαστε βέβαιοι για την συνεργασία σας για να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να σας εξυπηρετούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εκ του Συμπλέγματος Κοινοτήτων Ταμασσού

 

Όπως καταλαβαίνεται υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το περιεχόμενο των πράσινων καλάθων. Αν επιβληθούν κυρώσεις το κόστος θα μετακυλήσει στη φορολογία που επιβάλλεται σε όλους μας και η οποία, έτσι κι αλλιώς, θα είναι αυξημένη.

Πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτά τοποθετούνται σε διαφανή σακούλια (διατίθενται δωρεάν και από το ΚΣ). Μόνο ανακυκλώσιμα και μόνο κάθε Τρίτη έξω από την πόρτα μας, εκτός αν δεν περνά από εκεί σκυβαλλοφόρο. Η εταιρεία συγκομιδής διαμαρτύρεται επειδή, δυστυχώς, μέσα στα σακούλια υπάρχουν μη ανακυκλώσιμα υλικά. Σακούλια τοποθετούνται έξω οποιαδήποτε μέρα με αποτέλεσμα τη δημιουργία άσχημης εικόνας ή και σχίσιμο τους.

Απαράδεχτη – τραγική είναι η κατάσταση στο χώρο με κάδους επί της Αρχ. Μακαρίου/ Παντελή Κατελάρη. Κάποιοι έχουν μετατρέψει το χώρο σε «Κοτσιάτη». Οι κάδοι έχουν τοποθετηθεί εκεί για να εξυπηρετήσουν έκτακτες ανάγκες, για μικρές ποσότητες υλικών και υλικά που δεν μαζεύονται από πόρτα σε πόρτα. Κάποιοι όμως μεταφέρουν, όχι μόνο τα ανακυκλώσιμα αλλά όλα τα σκουπίδια τους. Άλλοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τα τοποθετήσουν μέσα στους κάδους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σκουπιδότοπου στη μέση του χωριού. Μια εικόνα ντροπής για μας και τον πολιτισμό μας η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Ακολουθούν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου στους Εργάτες και αναμένουμε ότι θα χρησιμοποιείται από όλους. Παρακαλούμε τους ευαισθητοποιημένους συγχωριανούς μας να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε όλους όσους δεν συμπεριφέρονται σωστά. Επαναλαμβάνουμε ότι το Πράσινο Σημείο στους Εργάτες (έξω από τη Βιομηχανική Περιοχή) λειτουργεί καθημερινά και Κυριακή και εκεί μπορείτε να μεταφέρετε απόβλητα οικιακής χρήσης και προέλευσης.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει το Πράσινο Σημείο το οποίο εξυπηρετεί την κοινότητα μας, βρίσκεται έξω από τη βιομηχανική περιοχή Εργατών όπως την πλησιάζεις από το χωριό.

Υπενθυμίζουμε ότι στα Πράσινα Σημεία οι πολίτες μπορούν να εναποθέτουν ΔΩΡΕΑΝ απόβλητα εφόσον αυτά είναι οικιακήσ χρήσησ και προέλευσησ και σε χωριστά ρεύματα. Σε καμία περίπτωση στα Πράσινα Σημεία δεν μπορεί να γίνει εναπόθεση αποβλήτων από εμπορικές δραστηριότητες, γεωργικές δραστηριότητες, εργολήπτες, βιομηχανίες ή άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Τα αποδεκτά ρεύματα αποβλήτων είναι: Ογκώδη απόβλητα (έπιπλα, στρώματα, χαλιά), Απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΕΕ), Κλαδέματα (πράσινα,  λεπτά κλαδιά), Πλαστικά δοχεία – συσκευασίες, Πλαστικό, Χαρτί / χαρτόνια (εφημερίδες, χαρτί γραφείου), Γυαλί, Αλουμίνιο, Μεταλλικά αντικείμενα (scrap, καλοριφέρ κλπ), Ξύλο, Υφάσματα, Παιχνίδια, Ακτινογραφίες, Θερμόμετρα, Φάρμακα, Λαμπτήρες, Υλικά καθαρισμού, Χρώματα (μπογιές), μελάνια, κόλλες, ρητίνες, Βρώσιμα Έλαια και Λίπη, Μπαταρίες οχημάτων, Βιομ.-Οικιακής χρήσης, Φορητές Μπαταρίες, Μηχανέλαια, Άχρηστα για ταφή.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω ρευμάτων αποβλήτων, στα Πράσινα Σημεία, μπορούν να εναποθέτουν Αδρανή/Μπάζα, Do It Yourself (πλακάκια, είδη υγιεινής κ.α) και Απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) οικιακής χρήσης και προέλευσης σε περιορισμένες ποσότητες. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να μεταφέρει μέχρι 50kg ανά επίσκεψη με μέγιστη ποσότητα τον 1 τόνο σε περίοδο 6 μηνών.

Αυτά τα υλικά δεν μπορείτε να τα τοποθετείτε ούτε στους πράσινους καλάθους, ούτε στους καλάθους για ανακυκλώσιμα ούτε οπουδήποτε αλλού. Μεταφέρετε τα στον ειδικό χώρο στους Εργάτες, χωρίς χρέωση. (Υπάρχει και η διαδικασία κομποστοποίησης ως ιδανική λύση για τα πράσινα οικιακά απόβλητα). Όποιος συλληφθεί να παρανομεί θα υποστεί τις συνέπειες.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ – ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
 

ΕΡΓΑΤΕΣ

      Χειμερινό: Οκτώβριος- Μάρτιος 09:00 π.μ. – 18:00 μ.μ. 09:00 π.μ. – 14:00 μ.μ
         Θερινό:

Απρίλιος-Σεπτέμβριος

09:00 π.μ. – 20.00 μ.μ.