Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 8/2019)


Δελτίο ενημέρωσης Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Ορεινής (Αρ. 8/2019)

Αγαπητοί/ ες,

αρχίζουμε το παρόν ενημερωτικό δελτίο με αναφορά στην Ημέρα Μουσικής.

  1. Μελωδικό συναπάντημα: όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Μουσικά Σχήματα γιορτάζουν την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής στην Πλατεία της εκκλησίας, στις 20 Ιουνίου στις 8:00 το βράδυ. Συμμετέχουν τα Κοινοτικά Μουσικά Σχήματα, οι Ταμάσιοι Τροβαδούροι, καθηγητές και μαθητές του Εθνικού Ωδείου Κύπρου παράρτημα Λακατάμιας-Ανθούπολης-Πέρα Ορεινής. Μαζί και οι εξαίρετοι καλλιτέχνες Κούλλης Θεοδώρου και Μαρία Θεοδότου. Στο χώρο θα διατίθενται προς πώληση hamburger, hot dogs, μαχαλεπί, παγωτό και ποτά.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμβάλουν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης και κυρίως το χορηγό επικοινωνίας, το ΡΙΚ και το μεγάλο μας χορηγό, την εταιρεία του συγχωριανού μας Βάσου Μαρκίδη. Άλλοι χορηγοί και υποστηρικτές: Αίθουσα δεξιώσεων Ταμασιάνα, Το Πέρασμα Λτδ, Το Κεραστικό, Star Oil ltd, Αλλαντικά Αγροκηπιώτη, Αλλαντικά Γρηγορίου, ΚΕΟ, Kypros Matheou Ltd, Tamassos Rose Garden, Παγωτά Παπαφιλίππου, Φούρνοι Χρυσοβαλάντου, Αρτοποιεία Τομάζου, Εταιρεία Βάσος Ηλιάδης και άλλοι.

Τους ευχαριστούμε όλους.

Σας περιμένουμε για να περάσουμε ένα ευχάριστο βράδυ.

  1. Εκστρατεία καθαριότητας και πρόληψης πυρκαγιάς: το Κοινοτικό Συμβούλιο όπως και όλες οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, Επαρχιακή Διοίκηση και Δημόσια έργα, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που δημιουργούν τα πολλά ξηρά χόρτα. Στην προσπάθεια αυτή είχαμε καλέσει τους ιδιοκτήτες οικιστικών τεμαχίων και οικοπέδων να τα καθαρίσουν και τους γεωργούς να δώσουν προτεραιότητα στο θερισμό χωραφιών εντός της οικιστικής περιοχής τα οποία θα πρέπει να οργώσουν άμεσα. Συνεργία με τα οποία έχει συμβληθεί το ΚΣ ανέλαβαν να καθαρίσουν τους δρόμους, τους χώρους πρασίνου και τους χώρους που οι ιδιοκτήτες τους δεν καθάρισαν. Η προσπάθεια συνεχίζεται και είναι ιδιαίτερα δύσκολη, χρονοβόρα και δαπανηρή. Καλούμε όλους σας να βοηθήσετε την προσπάθεια και να συμβάλετε στην προστασία της περιουσίας σας. Καθαρίστε τις αυλές των σπιτιών σας και γύρω από αυτά. Απομακρύνεται ξερά χόρτα και κλαδιά και μην τα πετάτε έξω από το περιτοίχισμα σας ή στο γειτονικό χωράφι, υπάρχει το «πράσινο σημείο» στους Εργάτες όπου μπορείτε να τα εναποθέτετε χωρίς χρέωση.

Μελετήστε τη σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Δασών που ακολουθεί.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με αφορμή τον μεγάλο αριθμό πυρκαγιών που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες σε αγροτικές περιοχές, για ακόμη μία φορά απευθύνει θερμότατη έκκληση στο κοινό να αποφεύγει ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, καθώς και για συνεργασία.

Οι γεωργοί που δεν έχουν προχωρήσει σε θερισμό των σιτηρών τους ή δεν έχουν, ακόμη,  απομακρύνει τις ποκαλάμες από τα κτήματά τους προτρέπονται να το πράξουν το ταχύτερο. Είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό αν κτήματα που εφάπτονται ή γειτνιάζουν με δρόμους, σπίτια ή δασικές περιοχές, μετά τον θερισμό καλλιεργηθούν περιμετρικά σε πλάτος 10 μέτρων περιορίζοντας έτσι σημαντικά την ταχύτητα επέκτασης ενδεχόμενης  πυρκαγιάς.

Το κοινό πρέπει επίσης, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει τη χρήση της φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητές του, καθώς και τη ρίψη αποτσίγαρων. Τονίζεται ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται. Τονίζεται επίσης ότι η χρήση στο ύπαιθρο εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων  που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυριλλιοτροχοί, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται. Όσοι προτίθενται και επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουν τέτοιου τύπου μηχανήματα ή εργαλεία, ακόμη και αν είναι βέβαιοι ότι γνωρίζουν και έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα, προτρέπονται να ενημερώνουν έγκαιρα τον πλησιέστερο δασικό ή πυροσβεστικό σταθμό για την πρόθεσή τους.

Προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς  από τις εξατμίσεις διαφόρων ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο. Η απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης περιμετρικά του αντλιοστασίου και η κατάληξη της εξάτμισης σε φρεάτιο είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Επειδή οι πυρκαγιές από εξοχικές κατοικίες θεωρούνται ως οι πλέον καταστροφικές θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δραστηριότητες μας, να είμαστε σίγουροι ότι η ψησταριά ή  και ο φούρνος μας πληροί τους όρους που θέτει το Τμήμα Δασών, ενώ για κανένα λόγο δεν αναθέτουμε εργασία σε τρίτους χωρίς την επίβλεψη μας. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης στα εξοχικά ή μεμονωμένες κατοικίες προστατεύουμε την περιουσία μας, τους γείτονες μας αλλά και τον δασικό πλούτο του τόπου μας.

Επαναλαμβάνεται η έκκληση για συνεργασία και αποφυγή πράξεων και παραλείψεων που ενδεχόμενα να καταλήξουν σε πυρκαγιά. Γι’ αυτό, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος παρακαλείται να ενημερώσει χωρίς καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

 

  1. Διαχείριση σκουπιδιών: ένα θέμα στο οποίο αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα ογκώδη σκουπίδια θα πρέπει να μεταφέρονται στο πράσινο σημείο στους Εργάτες. Δυστυχώς εντοπίζουμε πολλά σκουπίδια στον ποταμό και στα αρκάτζια, σε χαράδρες και γκρεμούς. Στους καλάθους τοποθετούμε μόνο οικιακά απόβλητα κι όχι ζωικά απόβλητα και ψόφια ζώα. Μυρίζουν άσχημα και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Στους κάδους ανακύκλωσης στο χώρο προς το κοιμητήριο τοποθετούμε μόνο ανακυκλώσιμα και μόνο μέσα στους αντίστοιχους κάδους. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ. Δυστυχώς η κατάσταση με τα σκουπίδια δεν μας τιμά. Ας προσπαθήσουμε όλοι πιο πολύ.